Acast köper den amerikanska databasen Podchaser för 27,2 miljoner dollar, eller drygt 283 miljoner kronor. Klockan 10.30 på måndagen har aktiekursen rusat med drygt 10 procent.

ANNONS

”Acast och Podchaser kommer tillsammans att skynda på innovationen och demokratiseringen av podcastingens ekosystem för poddare, lyssnare och annonsörer överallt”, säger Ross Adams, Acasts vd.

”Tillsammans låser vi upp de enorma möjligheter vi vet finns inom öppen poddsändning.”

Acast störst i världen

Acast är världens största oberoende poddistributör. Podchaser beskrivs av Dagens Industri som ”en databastjänst med 1,7 miljarder datapunkter om 4,5 miljoner poddar.”

Köpet sker genom 85 procent kontanter, och resten av nyemitterade aktier och teckningsoptioner som omedelbart omvandlas till nya aktier, uppger Breakit. Beroende på resultat kan en tilläggsköpeskilling på maximalt 6,8 miljoner dollar (knappt 70,8 miljoner kronor) tillkomma.

Större intäktsmöjligheter

Kombinationen av Acasts system för att ta betalt av annonsörer och lyssnare och Podchasers datamängd gör enligt ett pressmeddelande att man låser upp möjligheter för nya intäkter.

Efter köpet blir Podchaser ett helägt dotterbolag till Acast.

”Acast är inte bara en stark och pålitlig ägare, utan också en plattform som precis som vi arbetar med alla delar i podcastingens ekosystem, en perfekt partner på vår fortsatta resa”, säger Bradley Davis, Podchasers vd i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sverige är poddarnas förlovade land [Dagens PS]

Läs även: Obama till Amazons Audible – dumpar Spotify [Dagens PS]