Dagens PS

Acast köper databas för 283 miljoner – aktien rusar

Acast
Acasts VD Ross Adams och Bradley Davis, VD för Podchaser. (Foto: Acast)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 18 juli 2022Publicerad: 18 juli 2022

Acast köper den amerikanska databasen Podchaser för 27,2 miljoner dollar, eller drygt 283 miljoner kronor. Klockan 10.30 på måndagen har aktiekursen rusat med drygt 10 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Acast och Podchaser kommer tillsammans att skynda på innovationen och demokratiseringen av podcastingens ekosystem för poddare, lyssnare och annonsörer överallt”, säger Ross Adams, Acasts vd.

“Tillsammans låser vi upp de enorma möjligheter vi vet finns inom öppen poddsändning.”

Acast störst i världen

Acast är världens största oberoende poddistributör. Podchaser beskrivs av Dagens Industri som “en databastjänst med 1,7 miljarder datapunkter om 4,5 miljoner poddar.”

Köpet sker genom 85 procent kontanter, och resten av nyemitterade aktier och teckningsoptioner som omedelbart omvandlas till nya aktier, uppger Breakit. Beroende på resultat kan en tilläggsköpeskilling på maximalt 6,8 miljoner dollar (knappt 70,8 miljoner kronor) tillkomma.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Större intäktsmöjligheter

Kombinationen av Acasts system för att ta betalt av annonsörer och lyssnare och Podchasers datamängd gör enligt ett pressmeddelande att man låser upp möjligheter för nya intäkter.

Efter köpet blir Podchaser ett helägt dotterbolag till Acast.

“Acast är inte bara en stark och pålitlig ägare, utan också en plattform som precis som vi arbetar med alla delar i podcastingens ekosystem, en perfekt partner på vår fortsatta resa”, säger Bradley Davis, Podchasers vd i pressmeddelandet.

Läs även: Sverige är poddarnas förlovade land 

Läs även: Obama till Amazons Audible – dumpar Spotify 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS