Dagens PS

Apple börjar sälja reservdelar – fritt fram att reparera själv

Apple släpper nyheter på Far Out 7 september
7 september blir det Far Out när Apple håller event för att släppa årets nyheter. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

Apple börjar nu sälja reservdelar efter en helomvändning i policy. Det är nu fritt fram att själv reparera sin Iphone och Mac, och köper du delar från Apple blir det rabatt på nästa köp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriget Apple fört mot firmor som reparerar deras produkter utan auktorisation är över. Nyheten om policyändringen kom i höstas, när bland annat Ny Teknik berättade om att Apple skulle börja sälja reservdelar, verktyg och manualer till användarna.

Först ut i USA

Apple har döpt satsningen till “Self service repair”, och från och med 27 april är det grönt ljus, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Som vanligt är USA först ut, men enligt Apple kommer “Self service repair” utökas till Europa senare under året.

Förutom original-reservdelar kommer Apple också att erbjuda äkta Apple-verktyg, och göra online-manualer tillgängliga – enbart text, ingen video – för den som vill reparera sin egen Iphone eller Mac.

Apple vill ge alternativ

“Att tillgång till original-Appledelar ger större valfrihet för våra kunder om det behövs reparationer”, säger Apples operativa chef Jeff Williams till Techcrunch. “Under de senaste tre åren har Apple nästan fördubblat de serviceställen som har tillgång till originaldelar, verktyg och utbildning, och nu ger vi ett alternativ till dem som vill göra sina egna reparationer.”

Möjligt att hyra verktyg

Satsningen riktar sig enligt företaget främst till dem som har tidigare erfarenhet av att reparera elektronik, och man kommer att ha mer än 200 olika delar och verktyg i online-butiken. Till att börja kommer kunderna att kunna köpa reparationstillbehör till Iphone 12 och Iphone 13, och det rör sig till exempel om material och verktyg för att kunna byta skärm, batteri och kamera.

ANNONS
Iphone tillverkas i Indien – minskar beroendet av Kina

Till att börja med är det material Iphone 12 och 13 som finns i Apples online-butik. (Foto: TT)

Det kommer enligt företaget också att finnas möjlighet att hyra verktyg om man inte vill köpa. Företaget kommer till och med att ge rabatt på nästa köp om kunderna skickar tillbaka (vissa utvalda) komponenter som är återvinningsbara.

Senare under året kommer också manualer, delar och verktyg som behövs för att reparera Mac-datorer med M1-chip.

Enligt Techcrunch ska inte egna reparationer av påverka garantin.

Läs även: Osäker marknad för mobiltelefoner framöver 

Läs även: Iphone tillverkas i Indien – minskar beroendet av Kina 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS