Leveranserna av olika smarta mobiltelefoner har fallit med elva procent under årets första kvartal. Det är den största minskningen sedan utbrottet av corona, skriver Bloomberg.

ANNONS

Samsung tog över ledningen från Apple på marknaden med en 24 procents andel kunder, enligt marknadsdata från Canalys.

De kinesiska tillverkarna Xiaomi, Oppo och Vivo placerar sig på topp fem över försäljningen av mobiltelefoner.

Den allmänna inbromsningen handlar delvis om Kinas nya mål om nolltolerans mot corona. Det har påverkat både utbudet och efterfrågan i landet som levererar flest smarta telefoner i hela världen.

De inhemska tillverkarna kämpar för att säkra komponenttillgången även till sina enklare telefoner.

Canalys ordförande Nicole Peng säger till Bloomberg att den nya coronavågen som har orsakats av omikronvarianten av viruset får konsekvenser.

Mobiltelefoner störs av nedstängning, krig, inflation

”Återförsäljare hamnar i stor osäkerhet på grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina, Kinas pågående nedstängningar och inflationshotet. Allt det tillsammans med en vanligen låg efterfrågan den här säsongen.”

Kinas kvartalsvisa produktion av halvledare sjönk för första gången sedan tidigt 2019 när konsumenternas efterfrågan minskade och de kinesiska nedstängninarnai Shanghai avbröt produktionsflödet.

ANNONS
ANNONS

Det är sannolikt att inflationen nu kommer att minska efterfrågan på smartphones, menar Bloombergs analytiker Woo Jin Ho. Han tror på en minskning till sammantaget 527 miljarder dollar, fyra procent mindre än dataanalysföretaget IDC räknar med.

Läs också:

Apple överraskar med bästa kvartalet någonsin [Dagens PS]
Ny metod ökar batteriers livslängd och laddningsförmåga [Dagens PS]