I min förra krönika skrev jag om vikten av att sätta extremt tydliga och stretchande mål samt att ha en hög energinivå för att nå målen. När du väl har satt målen behöver du ha rätt person på rätt plats i relation till dina nya mål. Det innebär med största sannolikhet att du behöver gå utanför din bekvämlighetszon och möblera om i din organisation.

 

Vi påstår att alla människor har något som är unikt, något som är helt unikt med just dig. Du har något som du är bäst på och som ingen annan är lika bra på som du, på det sättet du gör det. Vi kallar det för ditt Core Genius.
 
I ditt Core Genius har du både talang och passion, tiden står stilla när du gör det som är ditt Core Genius. Du kan göra det hur länge som helst utan att du blir uttråkad och det tar aldrig slut, det bara växer. När du är i ditt Core Genius går allt otroligt lätt, och du kan inte förstå varför andra inte förstår eller varför det tar så lång tid för andra att få det gjort.
Nivån utanför ditt Core Genius är där du är excellent. Du är väldigt bra på det du gör på denna nivå; andra beundrar dig och du har kanske byggt upp en karriär kring något som du är excellent på. Men själv har du tröttnat, det är inte kul längre – du har talang men du har ingen passion för det du gör.

På nästa nivå är du kompetent men inte mer, det vill säga att du kan det du gör men det tar ganska lång tid och du har varken talang eller passion för arbetsuppgiften.
Utanför kompetensnivån är du inkompetent. Du kan inte det du gör, det tar oerhört lång tid, du har varken talang eller passion för arbetsuppgiften, du får ont i magen när du ska göra den och någon annan gör det mycket snabbare och bättre än du.

I Sverige säger många företag, organisationer och utbildningar att vi ska bli bättre på våra svagheter. Ändå från skolåldern ska vi bli medelmåttiga på allt och vi uppmuntras inte att göra mer av det vi tycker är allra roligast eller det vi är duktigast på, för det kan vi ju redan. Vi är helt enkelt inte tränade att göra det vi har talang och passion för. Och så lite Jante på det, så är vi fast i allt utom vårt Core Genius (CG).

Det är också därför det kan vara svårt att komma på vad som är just ditt CG. Det kan vara svårt att identifiera, eftersom det som är just ditt CG går så oerhört lätt och är så naturligt för dig.

ANNONS
ANNONS

Självklart behöver de allra flesta av oss göra saker som inte är i vårt CG, men vår ledarfilosofi är att vi ska stärka våra styrkor och göra det vi är bäst på så mycket som möjligt, d v s att du är i ditt CG så ofta du kan. Då får du massor av energi över till det du inte är lika bra på eller som du inte tycker är lika kul. I möjligaste mån bör vi delegera det vi är inkompetenta eller endast kompetenta på till en person som har sitt CG och är bäst på just dessa uppgifter.

Det kan vara en fälla att tänka att du själv behöver göra det du tycker är tråkigt för att du inte vill låta någon annan få dina tråkiga uppgifter. Det är helt feltänkt. Det finns nämligen människor som har sitt CG i det område där du är inkompetent eller kompetent. Dessa personer gör det du är dålig på, på nolltid.

Vi anser att vi antingen har ledarskap i oss eller så har vi det inte. Att vara en bra ledare är att ha sitt CG i ledarskap. Ett misstag som många organisationer gör är att de gör någon som är expert inom ett område till chef. När en expert blir chef blir det fel från början. Det spelar ingen roll hur många chefskurser eller hur många stödfunktioner chefen har omkring sig. Han kan inte och det kostar organisationen, kommunen eller landet massor med pengar och lidande helt i onödan.

De enda som tjänar pengar är chefsutbildningsföretagen som omsätter miljarder varje år på att lära ut t ex svåra samtal till inkompetenta chefer. Chefen kommer tillbaka från kursen med sin pärm och du måste göra dig mindre för att han ska kunna ha sitt svåra samtal. Det blir pinsamt och i vissa fall plågsamt, både för dig och för honom.

Om man leder ett land utan att ha ledarskapet som CG blir det lätt kaos. Det kan i fallet Sverige kosta oss hela vår välfärd för att en snäll fackpamp som inte kan leda har puttats fram.

Det bästa är såklart om chefen själv kommer på att han är på fel plats och självmant byter tjänst. I annat fall behöver ledningen flytta på chefen tillbaka till expertrollen. Det mår både han och organisationen eller landet bättre av.

ANNONS
ANNONS

Tre tips på hur du kommer på vilket ditt CG är:
1. Du får massor av energi när du är i ditt CG. Du kan göra det hur länge som helst. Det ger nytta och effekt till omgivningen och organisationen. Det är enkelt, kul och ger glädje. Det är attraktivt och du blir attraktiv när du gör dessa uppgifter.

2. Det är de uppgifter du gör supersnabbt och du undrar varför det ska ta en sådan tid för andra att göra dem. Det beror på att det är DITT CG, inte någon annans. Det behöver också vara kul och du bör inte delegera dessa uppgifter eftersom du får energi av dem. Du bör snarare göra dessa uppgifter varje dag och en större del av dagen. Då har du energi över till det du inte tycker är lika kul men som du måste göra.

3. Du kan tänka på vad du tyckte var roligast eller när du nördade in på något när du var liten eller i tonåren. Själv läste jag massor om kvinnligt ledarskap för att jag var förundrad över att det fanns så få kvinnliga ledare i Sverige. Det var då bara Antonia Axelsson Johnson som syntes i media. När jag gick ut universitetet med en Fil Kand i ekonomi och funderade på vad jag ville göra tänkte jag att jag var bra på att springa, laga mat och coacha. Jag funderade på lärare. Mitt yrke som ledarskapscoach fanns inte då utan det skapade jag själv. Komponenterna av det jag är bäst på och mina passioner finns med som ledord i det vi gör idag, Ledarskap, Business och Välmående. Se tillbaka på ditt liv och leta efter DIN röda tråd för att identifiera ditt Core Genius.

Malin Dohlwitz-Strindlund, VD, har sedan 1997 framgångsrik verkat som professionell resultatcoach och ledartränare och är en av grundarna till CoachPower Sweden AB. Hon är en av Sveriges absolut främsta coacher och har många stora ledare och toppolitiker som sina kunder.