Enligt Percy Barnevik gjorde han ”en marginell investering” i ett sydafrikanskt gruvbolag noterat på Londonbörsen för några år sedan.

”Det var förmodligen under 1 procent av aktierna. Förra året sålde jag aktierna igen på Londonbörsen”, framhåller Barnevik i sitt mejl till Dagens PS, som i dag avslöjat att den internationellt kände näringslivsprofilen från Sverige med ett mångårigt förflutet som toppchef och tunga styrelseuppdrag i storbolag i den absoluta börseliten förekommer som aktieägare i två bolag registrerade på Brittiska Jungfruöarna via ett annat företag i Jersey.

Percy Barnevik, som i dag är 75 år fyllda och leder den globala välgörenhetsorganisationen Hand in Hand, är kortfattad. Han svarar inte på Dagens PS fråga hur lämpligt det är att hans namn dyker upp i Panamadokumenten med tanke på hans roll som hedersordförande i styrelsen för Hand in Hand International i London.

Inte heller får vi något svar på vad han anser om Skatteverkets intensifierade jakt på skatteflyktingar nu sedan Panama-läckan i avgörande delar offentliggjorts på internet av det internationella grävjournalistnätverket ICIJ.

Barnevik hävdar att han inte vet huruvida det sydafrikanska gruvbolaget som han tidigare investerat i har för kopplingar till skatteparadis.

”Jag har ingen som helst aning om i vad mån det sydafrikanska bolaget utnyttjat skatteparadis direkt eller indirekt i sin verksamhet”, skriver Barnevik.

ANNONS
ANNONS

”Själv har jag inte investerat i skatteparadis”, försäkrar Percy Barnevik i mejlet till Dagens PS.

LÄS ÄVEN:”Filantropen Barnevik i Panamadokument” (Dagens PS) »

 

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!