Dagens PS

Svenskarna har för roligt – driver på inflationen

Inflationen
Svenskarna räds inte den höga inflationen i sommar (Foto: Unsplash).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 24 juli 2023Publicerad: 24 juli 2023

Den höga inflationen verkar många svenskar ignorera i sommar. Nu vill svenskarna ha roligt, och spenderar därefter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den envisa höga inflationen tycks inte vara något som svenskarna bryr sig om i sommar. När statistiska centralbyrån, SCB presenterade juni månads inflationssiffror är inflationen för visso på väg ned, men det går för långsamt.

Enligt konsumentprisindex låg inflationstakten på 9,3 procent jämfört med 9,7 procent under maj månad. En minskning, men analytiker hade räknat med ett snitt på 9,0 procent, skriver Dagens Nyheter.

Nöjeskonsumtion driver på inflationen

Enligt SCB är det svenskarnas nöjeskonsumtion som ligger siffrorna.

“I juni ökade priserna på sommarrelaterade tjänster som paketresor, utrikes flygresor och biluthyrning”, sa Sofie Öhman på SCB när siffrorna för juni månad presenterades.

Konsumenter spenderar pengar på dyra måltider, flygbiljetter och dyra konsertbiljetter. Vissa ekonomer anklagade till och med Beyoncés fans för att ha drivit upp priserna på hotell och restauranger när stjärnan startade sin världsturné tidigare i våras.

I USA har ekonomer sett en liknande effekt då hotellpriserna skjutit i höjden i städer där Taylor Swift uppträder.

ANNONS

Senaste nytt

Den roliga sommaren är här

ANNONS

“Det är kul-flation, om du letar efter ett ord,” säger Holger Schmieding, chefsekonom på Berenberg, till The New York Times.

Han menar att siffrorna tyder på att denna typ av inflation inte avtar och att det vi nu ser är “den roliga sommaren”.

När inflationen är ihållande hög håller konsumenterna normalt i plånboken. Om de faktiskt spenderar är det vanligtvis på så kallade hållbara varor: en ny tvättmaskin, en bil, eller ett hus.

Tanken bakom är att det är klokt att gör den här typen av köp om du tror att du kommer att spendera mer för samma vara inom en snar framtid. Ekonomer och centralbanker ser en del av detta, men också högre utgifter för nöjeskonsumtion, som resor och utekvällar.

Vissa kallar fenomenet “hämndutgifter” – ivern att ägna sig åt upplevelser och ett uppdämt behov av att ha roligt nu när pandemin är över.

Svenskarna bör ha det tråkigare

“Ingen vill ha tråkigt. Men skulle vi acceptera att ha det lite tråkigare nu så skulle det kunna leda till att inflationen gå ner. Med det sagt finns ju många hushåll som har det riktigt jobbigt. När man pratar om tråkigt, måste man komma ihåg att det är många som har det riktigt tufft redan”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB till DN.

Vill du läsa mer om ekonomi? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Ny inflationschock – här stiger priserna mest

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS