Svenska storbanker blåsta på hundratals miljoner

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 15 okt. 2021
SHB
Handelsbanken, SHB, spår en rad tunga räntehöjningar och konstaterar att förtroendet för Riksbanken är rejält naggat i kanten. (Foto: TT)

TV4 och SvD rapporterar att svenska storbanker under flera år blivit lurade på hundratals miljoner kronor av falska bolånekunder.

ANNONS
ANNONS

De värst drabbade bankerna uppges vara Handelsbanken och Danske Bank.

Enligt medierna har en liga av falska bolånekunder opererat i Stockholm och lyckats tillskansa sig bolån trots att många varken haft jobb eller varit lågavlönade.

I handlingarna som legat till grund för bolånen har bankerna gått på de uppgifter som funnits till hands och som gjort gällande att bolånetagarna haft det välbeställt ekonomiskt.

Bankchef: “Svårt att upptäcka”

Linus Fugl, chef för bedrägeribekämpning på Danske Bank, konstaterar att bedragarna både gått systematiskt och storskaligt till väga, och att uppläggen varit så avancerade att “det har varit ganska svårt att upptäcka”, som han uttrycker det i TV4.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, konstaterar att det rör sig om hundratals kunder som lyckats få bolån på falska premisser. Bedragarna uppges i sin tur ha agerat mellanhand åt personer som sökt visum. Kopplingar görs även till ryska ambassaden.

Svenska Dagbladet rapporterar att bankerna lurats att betala ut bolån till ett sammanlagt värde av över 400 miljoner kronor och att åtal mot de inblandade väckts i dag, fredag, vid Stockholms tingsrätt.

Tidningen uppger att åklagaren i målet yrkar på näringsförbud och utvisning för flera av de misstänkta bolånebedragarna, där flera redan sitter häktade.

Utöver de misstänkta, grova bolånebedragarna pågår förundersökning enligt SvD mot cirka 150 bolånekunder i härvan.

Läs även: Svenska fastigheter används för penningtvätt

Läs också: Enorma straffavgifter hotar mäklarfirmor – penningtvätt

Läs vidare: EBM varnar: “Maffia” kan ta över bostadsrättsföreningar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.