Dagens PS

EBM varnar: "Maffia" kan ta över bostadsrättsföreningar

Maffia bostadsrättsföreningar
BostadsFoto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 sep. 2021Publicerad: 22 sep. 2021

Bostadsrättsföreningar riskerar att hamna i fel händer och tas över av “maffia” – med katastrofala konsekvenser för de boende. Den nya trenden varnar Fastighetsägarna och Ekobrottsmyndigheten för. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En BRF i Malmö, som styrts från Östermalm i Stockholm, säljs på exekutiv auktion och alla medlemmar förlorar sina pengar, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Både Ekobrottsmyndigheten och Fastighetsägarna befarar att nya bostadsrättsföreningar kan utnyttjas av kriminella nätverk eller hamna i händerna på klaner med våldskapital, skriver Svenska Dagbladet.

“Mer sårbara”

Särskilda risker finns enligt Ekobrottsmyndigheten i samband med ombildningar av hyreshus till bostadsrättsföreningar i utsatta områden.

“Pratar vi om utsatta områden, så är ombildningar en risk på så vis att våldskapital kan följa med in i föreningen. I dag har myndigheterna etablerat samverkan med både allmännytta och privata fastighetsägare, men det blir svårare med små föreningar. Detta innebär inte att bostadsrättsföreningar inte är seriösa utan att de är mer sårbara”, säger Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten till tidningen.

Christina Heikel, näringspolitisk talesperson för Fastighetsägarna Göteborg, varnar för att kriminella också går in och “kapar” föreningar och jämför i Göteborgs Posten med “italiensk maffia”.

“Vi har systemhotande brottslighet, och då går det inte längre att jobba med ombildningar till bostadsrättsföreningar ”som vi alltid har gjort”. Tyvärr överskattas ombildningar som verktyg i områden med en stark kriminell påverkan”, säger den näringspolitiska chefen hos Fastighetsägarna Göteborg.

12 procent av BRF:er utsatta

Branschorganisationen Fastighetsägarna uppskattar enligt tidningen att omkring 12 procent av landets bostadsrättsföreningar är föremål för ekonomisk brottslighet i något avseende under en femårsperiod.

Till nya fenomen hör också att föreningar lätt kan användas för penningtvätt, skriver SvD. Enligt Fastighetsägarna Sverige förekommer misstänkta kontantköp av bostadsrätter till exempel i Järvaområdet i Stockholm.

“Kriminella hittar nya vägar för att komma åt pengar”, säger Miia Vuolama.

Läs även: BRF på exekutiv auktion – alla förlorar sina pengar

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS