Föräldrar slutar spara åt barnen i krisen: "Oroande"

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
kris
Barnsparandet störtdyker. Foto: Janerik Henriksson / TT

Svenskarna har minskat sitt sparande åt barnen radikalt för att möta upp de ökade kostnaderna som kommit med den ekonomiska krisens stigande inflation och höga räntor.

ANNONS
ANNONS

Nordea och Kantar har gjort en undersökning där de jämför det svenska sparandet över tid.

Och det är ingen rolig läsning.

MISSA INTE: Babblarnas tecknare utblottad och skild: “Äter ekollon”

Sparandet minskar – radikalt

Svenskarna minskar på sparandet radikalt till barnen enligt undersökningen. Många har till och med avslutat sitt barnspar helt och hållet, berättar den oroade sparekonomen Anders Stenkrona på Nordea i ett pressmeddelande.

”Har man råd ska man absolut prioritera sparande framför konsumtion idag. Inte minst när det kommer till barnspar. En startplåt stor som liten kommer vara till stor hjälp om den används på rätt sätt. Till en kontantinsats till en bostad till exempel.”

Undersökningen är baserad på en enkät där 60 procent av de med barn sparar till dem. Var femte av dem har minskat sitt sparande till barnen under året och var tionde har slutat att spara till barnen helt.

”Om minskad konsumtion innebär förändrad livsstil så minskar vi hellre på vårt sparande”, säger Anders Stenkrona.

Bostadspriserna stiger med 7 procent per år i Sverige. Om en bostad som kostar en miljon idag kan kosta 3,5 miljoner om 20 år. Därför skulle en kontantinsats på 15 procent behöva ungefär 500 000 för den bostaden.

”För att uppnå ett sparmål på sikt och dra nytta av ränta på ränta effekten är det viktigt att spara regelbundet, även när det är svårt. Det är bättre att spara lite grann än inget alls”, säger Anders Stenkrona.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS