Ny avancerad id-kapning lurade Kjell-Åke på miljoner

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
id-kapning
Händelsen är polisanmäld, men tar otaliga timmar att reda ut. (Foto: TT)

En ny avancerad form av bedrägeri via id-kapning kan bli dyrt för de drabbade. Polisen står handfallen, och efterspelet kan bli långt. Kjell-Åke, Mats och Lasse Jonsson är tre bröder som alla blev drabbade via sitt företag.

ANNONS
ANNONS

Kött för 440 000 kronor. Multivitaminer för 360 000 kronor. Hittills har en bedragare beställt varor för 12-15 miljoner i livsmedelsbutiken Nelins namn.

MISSA INTE: När och varför blev svenska kronan så värdelös? 

Id-kapning

Det handlar om en växande art av bedrägerier, som nu drabbar allt fler företag. De bygger på klassisk ID-kapning men med skillnaden att det nu är företag som är utsatta istället för en privatperson, skriver TN.

Den här gången är det Uppsala-butiken Nelins som drabbats sedan en bedragare använt butikens logotype och organisationsnummer.
Med dem i bakfickan mejlar bedragaren olika leverantörer och säger att han är ny inköpare hos Nelins.

ANNONS
ANNONS

Faktura på mejl

Bedragaren beställer sedan varor och ber leverantören skicka fakturan på mejl till honom.
När sedan ingen, naturligtvis, betalar går påminnelser, inkassokrav och till slut brev från Kronofogden till Nelins – som inte kan göra annat än bestrida alla fakturor så fort de får kännedom om dem.

”Jag har suttit nästan i två och en halv vecka i 3-4 fyra timmar om dagen för att polisanmäla och varna leverantörer”, säger Kjell-Åke Jonsson som driver butiken i Uppsala med sina två bröder Mats och Lasse till TN.

”Lär aldrig få se igen”

Leveranserna går till olika transportfirmor, som sedan fått i uppdrag att leverera till olika adresser i Norsborg.
Kjell-Åke Jonsson har lyckats stoppa de flesta leveranser men inte alla.
”Vi levererade en full lastbil med 33 pallar grillkol. Den lär vi aldrig få se igen”, säger Norrlandskols vd Johan Wallin som blivit lurad på 275 000 kronor.

”I torsdags var det en som ringde och frågade om vi verkligen skulle ha så här mycket kött. Då hade bedragaren beställt kött för ungefär 440 000”, berättar Kjell-Åke Jonsson.
”Bedragaren har försökt med multivitaminer från Polen också, fyra fulla bilar där varje bil kostar ungefär 90 000. Värdet totalt på det som vi vet har levererats och det som vi har stoppat är mellan 12 och 15 miljoner just nu”.

Ringer polisen dagligen

Han uppskattar dock att varor för åtminstone en miljon kronor har levererats till adresserna i Norsborg.
”Vi ringer ju nästan dagligen till polisen och anmäler, tyvärr får man inte så mycket respons från polishåll”, säger Kjell-Åke Jonsson.

Anders Björkenheim är expert på bedrägeriprevention. Han menar att den här typen av brott är vanlig, även om det inte är så vanligt att det gäller just livsmedel.
”Det är ett stort problem för näringslivet och för leverantörerna. Utöver kostnaderna kan det även bli ett trovärdighetsproblem för den som blir utsatt, hur ska leverantörerna veta att de kan lita på att det är Nelins nästa gång”, påpekar han.

Svårt att skydda sig

Det är svårt att skydda sig som företagare, säger han, och ingen försäkring ger heller kompensation. Han ger dock ett konkret tips, att alltid kolla upp domänen en beställare använder sig av.
”Vill du granska en ny leverantör som utger sig för att vara ett kreditvärdigt företag så kan man kolla datumet för när domänen är registrerad. Är det en .se eller .nu-adress kan man alltid se det via Internetstiftelsen. Då kan du se om ett företag är registrerat i förrgår och sedan vill beställa grillkol för 300 000, och dra slutsatsen att det verkar orimligt”, säger han.

Läs mer om id-kapning:

Driftstörning efter it-attacken mot Swish

Det värsta kan hända – Radera ditt gamla konto nu

ANNONS
ANNONS