Skenande priser på el, mat och drivmedel gör att en genomsnittlig barnfamilj i villa i år åker på mer än en dubbelsmäll, enligt SEB.

ANNONS

Jämfört med 2021 kommer hushållens utgifter för en genomsnittlig barnfamilj bosatt i villa att öka med 48 procent, enligt banken som konstaterar att hushållens kostnader därmed blir mer än dubbelt så höga.

För ett pensionärspar boende i villa ökar hushållsutgifterna med 36 procent.

”På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

SEB:s beräkningar visar samtidigt på stora skillnader beroende på var i landet man bor. I synnerhet när det gäller elpriserna.

I norra Sverige ökar elnotan bara med cirka en hundralapp i månaden medan den för samma familj i elområde i södra Sverige stiger med nästan 2 000 kronor i månaden, skriver SEB och förklarar att en familj i Luleå kan räkna med utökade utgifter på 32 procent medan en familj i Malmö väntas få en utgiftsökning på 54 procent.

För en familj med villa i Malmö innebär en räntehöjning från 1,5 procent till 3,5 procent nästan 50 000 kronor mer i ränteutgifter på ett år, medan det för en familj i Luleå motsvarar 27 000 kronor.

”Det är viktigt att komma ihåg att olika hushåll och geografier påverkas i olika stor utsträckning av det rådande ekonomiska läget. Det vilar ett stort ansvar på finanspolitiken att bli mer träffsäker för att inte riskera att driva upp inflationen ytterligare, då detta sedan måste motverkas genom fortsatta räntehöjningar”, säger Américo Fernández i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: SBAB räknar med räntechock och prisfall [Dagens PS]

Missa inte: Inflationen tar Riksbanken på sängen – igen [Dagens PS]

Läs mer: Svenskar drar ner på utgifter – lägre tillväxt [Dagens PS]