Feds besked om höjd styrränta påverkar även svensk ekonomi. Dessutom kan det bli ytterligare höjningar från Riksbanken. Bankerna höjer listräntorna på bolån igen, men enligt SvD är det fortfarande möjligt att förhandla sig till lägre boränta. Här kommer några tips.

ANNONS

Det finns fortfarande chans för låntagare att förhandla ned räntorna på bolånen med banken. Men det gäller mest personer som kan visa på en god – eller förbättrad – betalningsförmåga. En löneökning kan hjälpa, liksom låg övrig skuldsättning. Om det visar sig att bostaden har gått upp i värde sedan den senaste värderingen, så är även det ett argument.

I bästa fall kan du få löfte om en lägre ränta, men då behöver du undersöka om det är ett bindande löfte, skriver SvD.

Du kan argumentera för ränterabatt om din bostad exempelvis är energiklassad som A, B eller C, eller om du regelbundet sparar i banken.

Jämför boränta – byt bank

Det kan vara klokt att byta bank för att få lägre ränta. Ett sätt är att jämföra räntenivåerna i de olika bankerna. Titta både på listräntan (den som banken erbjuder utan förhandling), och på snitträntan (den genomsnittliga ränta som kunderna faktiskt har).

Det kan vara svårt att välja bindningstid för lånet. Känsligheten för räntehöjningar i din ekonomi är avgörande för hur du borde agera. Den som snart ska sälja sin bostad, eller som planerar att byta bank, ska välja en kort bindningstid. Välj en längre bindningstid om du vill vara säker på din kostnad.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Banker höjer boräntan – så dyrt blir bolånet [Dagens PS]
Rådet till bostadsköpare: Då är det varningsklockor [Dagens PS]