Nu höjer fler banker sina boräntor och enligt Nyhetsbyrån Direkt blir det allt tydligare att de rörliga räntorna går mot en fördubbling.

ANNONS

Samtidigt som bankerna räknar med ytterligare räntehöjningar från Riksbanken höjer bankerna sina boräntor, konstaterar Nyhetsbyrån Direkt på bland annat DN.se.

Länsförsäkringar höjer boräntor med löptid mellan tre månader och fyra år, med 0,05 till 0,50 procentenheter, enligt ett pressmeddelande.

Tremånadersräntan höjs med 0,50 procentenheter till 3,54 procent.

Som Dagens PS berättat höjde även statliga bolåneinstitutet SBAB på måndagen sina listräntor på bolån med 0,10–0,45 procentenheter.

Den rörliga tremånadersräntan höjdes med 45 punkter (0,45 procentenheter) till 2,97 procent, medan tvåårsräntan höjdes med 25 punkter till 4,11 procent. För ett femårigt bolån höjdes räntan med 10 punkter till 4,16 procent.

Ett bolån på 3 miljoner kronor blir drygt 1 100 kronor dyrare per månad med en räntehöjning på 0,45 procent, det vill säga före ränteavdraget.

Även Nordea har höjt sin boränta och Swedbank spår som Dagens PS tidigare berättat att den rörliga bolåneräntan kommer att fördubblas under det kommande året.

ANNONS
ANNONS

”Vi bedömer att Riksbanken fortsätter att underskatta inflationen, och att styrräntan höjs med 50 punkter i september, alternativt att de klämmer in en höjning med 25 punkter redan under sommaren. Detta följs av 25 punkters höjningar vid varje efterföljande möte fram till februari nästa år”, skriver Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank i ett pressmeddelande.

Även Handelsbanken har justerat upp sin ränteprognos.

Läs mer: Boräntan har stigit med enorma 186 procent [Dagens PS]