Enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández ”bör det ringa varningsklockor” om en förening har en skuld på runt 10 000 kronor per kvadratmeter.

ANNONS

Experten nämner vad som är varningsklockor i en intervju med Dagens industri och han rekommenderar bostadsköpare är att ta hjälp av banken för att ta reda på hur stor skuldsättning bostadsrättsföreningen har.

Han förklarar också att den som nu planerar att köpa en bostad bör utgå från att avgifterna kan höjas med 10 procent, samtidigt som priserna väntas falla 10-15 procent.

Hans råd är att den som kan avvakta med bostadsaffären bör göra det. Särskilt de som redan står utanför bostadsmarknaden rekommenderar han att vänta med bostadsköpet.

”Förstagångsköparna är de stora vinnarna när bostäderna blir billigare. Samtidigt kan det ändå bli svårare att få lån när kostnaderna ökar och bankernas kalkyler ändras. Om du hör av dig till banken i dag och får lånelöfte men avvaktar så kanske du inte kan få det sedan”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández till Di och menar att det finns skäl att räkna med dubblade räntor framöver.

Han anser också att villaspekulanter bör utgå från dubblade el- och uppvärmningskostnader, medan bostadsrättsköpare kan räkna på en 10-procentig avgiftshöjning även om föreningens räkenskaper ser bra ut.

Nordnets sparekonom Frida Bratt säger i samma artikel att bostadssäljare gör klokt i att inte ha för höga förhoppningar:

”Som säljare är det svårt att ligga kvar och tro att man ska få lika mycket som grannen fick för sex månader sedan. Då kanske man får sänka sina förväntningar och vara medveten om att det är en annan prisbild nu”, säger Frida Bratt till Di.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Bostadsrättsföreningar tvingas höja avgifter [Dagens PS]

Läs även: Boräntan har stigit med enorma 186 procent [Dagens PS]

Läs vidare: Nya prisras – största sänket är Stockholm [Dagens PS]