Dagens PS

Bedrägerierna har ökat: "Ingen slipper undan"

ökat
Äldre är särskilt utsatta för bedrägerier – men alla kan drabbas (Foto: Oscar Olsson/TT, Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 28 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

Antalet bedrägerier har ökat lavinartat i år och äldre personer är mest utsatta – men alla riskerar att drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har mängden anmälda bedrägerier minskat men nu tycks trenden tycks ha vänt – och det är en dramatisk ökning.

Antalet anmälda bedrägerier har ökat med 25 procent under årets första sex månader, i jämförelse med samma period förra året. Det rör sig om totalt 14 000 bedrägerier.

Särskilt utsatt grupp

Alla kan drabbas, men det är en viss grupp som är särskilt utsatt:

“Ingen grupp slipper undan men en överväldigande del av bedrägerierna sker mot äldre, säger Tomas Roos, kommunikationschef på Dina försäkringar, till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Senaste nytt

Så lurar bedragarna dig

Bedragarna tycks bli allt mer skickliga. Den vanligaste metoden är kortbedrägerier på nätet – och där har det skett en lavinartad ökning. I år har det kommit in 41 000 anmälningar om dessa typer av bedrägerier, i jämförelse med 24 000 samma period förra året, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Bedrägerier genom social manipulation har också ökat, med 43 procent.

ANNONS

Var misstänksam

Det gäller att vara misstänksam mot alla som hör av sig via mejl eller telefon och utger sig för att företräda en bank, myndighet eller företag – som ber om att få dina kortuppgifter eller ber dig logga in via Bank-id.

“Det finns inga seriösa aktörer som ber om att man ska uppge koden till bank-id. Försök ha olika lösenord och be att få ringa upp om någon ringer och du blir osäker”, säger Tomas Roos.

Läs även: Undersökning: Var fjärde lurad på nätet

Så skyddar du dig mot bedrägerier

Känsliga uppgifter på papper: Riv sönder papper med personuppgifter innan du kastar dem i soporna. Om möjligt, använd en dokumentförstörare.

Ha koll på din post: Om din postlåda är åtkomlig för andra, se till att den är låst. Under perioder när du är bortrest, be någon att tömma lådan eller använd postens förvaringstjänst.

Minska personlig information på sociala medier: Var försiktig med att dela personliga uppgifter på sociala medier, som personnummer.

ANNONS

Digitalt skydd: Skaffa ett skydd online genom att ha en aktiv brandvägg och virusskydd.

Unika lösenord för varje konto: Använd olika lösenord för varje konto. Detta minskar risken ifall ett av dina lösenord skulle läcka ut. Om möjligt, använd tvåstegsverifiering för extra skydd på till exempel sociala medier.

Var skeptisk mot e-post: Öppna inte e-postmeddelanden från okända avsändare. Klicka inte på länkar i e-postmeddelandet, skriv hellre in bankens webbadress manuellt i sökfältet.

Källa: Dina försäkringar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS