Dagens PS

Rekordpris för Titanics guldklocka

Guldklockan är det hittills dyraste Titanic-föremålet som säljs på auktion, över 16 miljoner kronor.
Guldklockan är det hittills dyraste Titanic-föremålet som säljs på auktion, över 16 miljoner kronor. (Foto: Henry Aldridge & Son)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

Guldklockan från Titanics rikaste man har nu sålts på auktion. Den klubbades igenom för ett rekordpris på över motsvarande 16 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1,175 miljoner pund.

Eller drygt 16 miljoner kronor.

Så mycket klubbades Titanics guldklocka igenom på auktion i helgen.

Uret tillhörde Titanics rikaste passagerare John Jacob Astor IV, som reste tillsammans med sin fru på fartyget. Guldklockan hittades tillsammans med Astors kropp och uret har sedan visats upp på museer innan det såldes via brittiska auktionshuset Henry Aldridge & Son i helgen.

En av världens rikaste

Den ursprungliga ägaren till guldklockan var inte bara rikast ombord, han var även en av världens rikaste personer visar det sig. Astor hade en förmögenhet som uppgick till 87 miljoner dollar, vilket motsvarar flera miljarder dollar idag.

Han befann sig på smekmånad med sin fru Madeleine när Titanic körde in i isberget. Astor hjälpte sin gravida fru ombord en livbåt, men blev själv tillsagd att vänta kvar, eftersom barn och kvinnor prioriterades, berättar Robb Report.

Uret, som restaurerades helt efter att ha hämtats upp från havsbotten, är tillverkat i 14-karats guld med 17 juveler och initialerna “JJA”. Klockan lämnades initialt tillbaka till Astor-familjen och såldes sedan till en amerikansk köpare som i sin tur sålde den vidare på helgens auktion.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Titanic-hajp lever kvar

Att intresset är så stort kring det sjunkna fartygets föremål bevisar att hajpen kring Titanic lever kvar menar auktionshuset.

Guldklocka sätter rekord

Guldklockan är det hittills dyraste Titanic-föremålet som säljs på auktion. Det tidigare rekordet sattes av en violin som kammade hem 1,1 miljoner pund av samma auktionshus för elva år sedan.

Mystiken och fascinationen kring Titanic är lika stor nu som för över 100 år sedan. Samlare är beredda att öppna sina plånböcker rejält.

“112 år senare pratar vi fortfarande om fartyget, passagerarna och besättningen”, säger auktionsförrättaren Andrew Aldridge.

Läs även:

Titanic återuppstår – miljardär öppnar plånboken. Dagens PS

ANNONS

Försvunna Titanic-ubåten kritiserades – redan 2018. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS