Dagens PS

Så mycket måste du tjäna för att anses vara rik

rik
Hur vet man om man är rik? Den frågan svarar en ny rapport på. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 19 juni 2022Publicerad: 19 juni 2022

En ny fransk undersökning definierar vad det egentligen innebär att vara rik i dagens samhälle, sett till inkomst och ålder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en vanlig fråga som många ställer sig själva – hur bra har jag det i jämförelse med resten av världen? Tjänar jag över eller under medelsnittet för de med liknande bakgrund och ålder?

En ny rapport från den franska organisationen L’Observatoire des Inégalités definierar exakt vad det innebär att vara rik i dagens samhälle och hur många som faktiskt är det.

Inkomst på över 40 000

För att anses vara rik idag måste man ha en inkomst på minst 3903 dollar efter skatt, det vill säga omkring 40 000 svenska kronor. Denna summa är dubbelt så hög som medelsnittet för invånare i Frankrike, och endast 4,5 miljoner fransmän ligger på den nivån.

Ett par med två barn under 14 år anses enligt definitionen vara rika om de har en gemensam inkomst på minst 8267 dollar, omkring 85 000 kronor. 

För att vara mer än rik, med andra ord “superrik”, måste man enskilt tjäna över 7696 dollar i månaden efter skatt – cirka 80 000 kronor.

Summorna har höjts något sedan samma undersökning genomfördes för första gången 2020. 

Rikaste är omkring 57 år

ANNONS

I Frankrike är de rikaste invånarna något äldre än resten av befolkningen, i medelsnitt 57 år. De har även utflugna barn, äger sina egna bostäder och har eller har haft chefspositioner på jobbet. 39 procent har tjänat så pass mycket att de gått i tidig pension.

Syftet med studien är att informera debatten kring människors livskvalitet och särskilt kring fattigdom och global ojämlikhet. 

Läs hela artikeln på Forbes.

Läs mer: Skjut på pensionen – tjäna tusenlappar varje månad

Läs mer: Forbes listar USA:s rikaste selfmade kvinnor 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS