Dagens PS

Forbes listar USA:s rikaste selfmade-kvinnor

Sandra Bullock tillhör numera en av USA:s 100 mest förmögna kvinnor)(Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 juni 2022Publicerad: 15 juni 2022

När Forbes listar USA:s mest framgångrika kvinnor finner vi entreprenörer som skapat sin business från grunden och idag står bakom imperium inom tech, tak, transport och underhållning. Här är listan över de tio rikaste kvinnorna i USA just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad krävs egentligen av en kvinna för att vara så kallat selfmade och skapa något från grunden i ett mansdominerat företagsklimat? När Forbes listar USA:s mest framgångsrika och förmögna kvinnor just nu är det en blandad skara entreprenörer, chefer och underhållare som gjort just det inom vitt skilda branscher.

Blivit rikare

Enligt Forbes gjorde det pressade läget på aktiemarknaden i våras att den samlade nettoförmögenheten för USA:s rikaste kvinnor sjönk med 6 procent till 111 miljarder dollar, vilket gör att 38 av de 100 kvinnorna på listan idag har en förmögenhet som minskat i värde, jämfört med i fjol.

Med det sagt har samtidigt 51 av kvinnorna blivit rikare, däribland sju nykomlingar, tillsammans med ytterligare sju kvinnor som arbetat sig tillbaka till topp 100.

Bland de mer anmärkningsvärda nykomlingarna finner vi ingen mindre än skådespelerskan Sandra Bullock och domaren från Shark Tank Emma Grede. Listan över de tio absolut rikaste och företagsamma kvinnorna på temat selfmade hittar du här.

Få personer har gjort ett sådant avtryck i mediavärlden som Oprah Winfrey. (Bild: TT)

10. Oprah Winfrey

Yrke: Entreprenör, skådespelare och tv-mogul
Ålder: 68
Nettoförmögenhet: 2,6 miljarder dollar

ANNONS

Oprah Winfrey är kvinnan som förvandlade en hyllad talkshow till ett media- och affärsimperium som idag rymmer produktionsbolaget Harpo Productions och kabelkanalen OWN. Hon är också en lovordad skådespelerska som medverkat i bland annat “Purpurfärgen” och “Selma”.

Eren Ozmen står bakom rymdfarkosten Dream Chaser som kontrakterats av Nasa. (Bild: Eren Ozmen/Facebook)

10. Eren Ozmen
Yrke: Majoritetsägare i det privata flyg- och försvarsföretaget Sierra Nevada
Ålder: 63
Nettoförmögenhet: 2,6 miljarder dollar

På en delad tiondeplats med Oprah finner vi Eren Ozmen, ordförande majoritetsägare i det privata flyg- och försvarsföretaget Sierra Nevada Corporation, vars rymdfarkost Dream Chaser kontrakterats av NASA för minst sju uppdrag till den internationella rymdstationen.

Meg Whitman kan tillskriva sig företaget eBays framgångar. (Bild: TT)

9. Meg Whitman
Yrke: Före detta vd för Hewlett Packard och Ebay
Ålder: 65
Nettoförmögenhet: 3,1 miljarder dollar

Meg Whitman blev känd för den breda massan då hon som vd för eBay mellan 1998-2008 ökade bolagets intäkter från 5,7 miljoner dollar till 8 miljarder dollar. Hon har även varit vd på Hewlett-Packard mellan 2011 och 2015 och har i dag ett antal styrelseuppdrag, bland annat på General Motors.

Lynda Resnick har gjort sig en förmögenhet på livsmedel. (Bild: Wikimedia Commons)

ANNONS

8. Lynda Resnick
Yrke: Delägare i livsmedelskonglomeratet Wonderful Co.
Ålder: 79
Nettoförmögenhet: 4 miljarder dollar

Lynda Resnick är hjärnan bakom Wonderful Co., ett livsmedelskonglomerat som hon äger tillsammans med sin make, Stewart. Wonderful Co står i sin tur bakom ett antal välkända varumärken i livsmedelsbranschen. Till exempel nötter och frukt som odlas fram i någon av bolagets fruktträdgårdar, som i dag omfattar omkring 135 000 hektar.

Gail Miller har koll på både hälsovård, fastigheter och basket. (Bild: TT)

7. Gail Miller
Yrke: Entreprenör i fastighets-, hälsovårds- och finansbranschen
Ålder: 78
Nettoförmögenhet: 4 miljarder dollar

Entreprenören Gail Miller har flera strängar på sin lyra. Som ägare av Larry H. Miller Group har hon en fot inom såväl fastighets- , hälsovårds-, finansbranschen.

Tillsammans med sin make förvärvade hon under 1986 också NBA-laget Utah Jazz för 22 miljoner dollar. Ett lag som paret fortfarande äger en mindre andel i men gjorde en god affär på för ett par år sedan.

IT har gjort entreprenören Thai Lee till en av USA:s rikaste. (Bild: Thai Lee/Facebook)

6. Thai Lee
Yrke: Vd på IT-leverantören  SHI International
Ålder: 63
Nettoförmögenhet: 4,1 miljarder dollar

ANNONS

Thai Lee är vd för IT-jätten SHI International, som i dagsläget har omkring 15 000 kunder, däribland  Boeing och AT&T. Med rötter i Bangkok kom hon till USA efter gymnasiet och byggde sedermera upp det som i dag är SHI International från grunden.

Marian Ilitch går under alias “Mrs I” och driver en pizzakedja. (Bild: TT)

5. Marian Ilitch
Yrke: Vd för pizzakedjan Little Ceasars Pizza
Ålder: 89
Nettoförmögenhet: 4,3 miljarder dollar

Marian Ilitch, går enligt uppgift under alias “Mrs I” och är en av pizzakedjan Little Ceasars Pizzas grundare. Utöver ett pizzaimperium, äger hon också Detroit Red Wings och MotorCity Casino Hotel.

En gång sålde Johnelle Hunt sitt hus för att starta eget med sin make. I dag är hon miljardär. (Bild: J.B. Hunt Transport Services)

4. Johnelle Hunt
Yrke: Delägare i transportföretaget J.B. Hunt Transport Services
Ålder: 90
Nettoförmögenhet: 4,3 miljarder dollar

Johnelle Hunt är en del av transport- och lastbilsföretaget J.B. Hunt Transport Services, som sedan det börsnoterades 1983 är ett av de största av sitt slag. En framgångssaga som tog sin början då hon och hennes make sålde allt de ägde för att starta eget. Resten är som man brukar säga historia.

3. Judy Love
Yrke: Delägare i kedjan Love’s Travel Stops & Country Stores
Ålder: 84
Nettoförmögenhet: 5,2 miljarder dollar

ANNONS

1964 öppnade Judy Love tillsammans med sin make Tom en bensinstation i Watonga, Oklahoma med hjälp av ett lån från Toms föräldrar. Det blev upptakten till det som idag är Love’s Travel Stops & Country Stores, en kedja om mer än 590 butiker i fyrtioen delstater.

Love sitter även i styrelsen för Love Family Fund.

Judy Faulkner förser med sitt bolag sjukhus och kliniker med medicinska journaler. (Bild: TT)

2. Judy Faulkner
Yrke: Grundare av mujkvaruleverantören Epic Systems,
Ålder: 78
Nettoförmögenhet: 6,7 miljarder dollar

På andraplatsen på Forbes lista döljer sig Judy Faulkner, grundaren av Epic Systems,  programvaruleverantören som specialiserat sig på medicinska journaler. Ett bolag som tog sin början i en källare i Wisconsin 1979 och i dag dominerar i sin bransch genom att förse kliniker som Johns Hopkins och Mayo Clinic med medicinska journaler.

Rikast av dem alla och etta på Forbes lista är Diane Hendricks. (Bild: ABC Supply)

1. Diane Hendricks

Yrke: Medgrundare av ABC Supply, grossistdistributör inom tak och fönster
Ålder: 75 år
Nettoförmögenhet: 12,2 miljarder dollar

ANNONS

Med en nettoförmögenhet på 12,2 miljarder dollar motsvarande 122 miljarder kronor är det Diane Hendricks som är överlägset rikast och kniper förstaplatsen på Forbes lista.

ANNONS

Senaste nytt

Sin förmögenhet har Hendricks byggt på bland annat tak och fönster via grossistbolaget ABC Supply, som hon grundade 1982 med sin idag bortgångne make Ken.

Två smarta och stora förvärv på senare år har sedan dess byggt ett imperium om nästan 800 filialer som under 2021 hade intäkter på omkring 15 miljarder dollar, skriver Forbes.

Den här artikeln är en sammanfattning av Forbes lista över USA:s 100 rikaste kvinnor. Några av Oprah Winfrey och Eren Ozmen delar tiondeplatsen vilket förklarar antalet.

Läs även: Sveriges fem rikaste kvinnor

Läs även: Forbes listar USA:s hundra rikaste selfmade-kvinnor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS