Så bygger du sunda strategier under inflationen

Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022
Inlflation
Att ta kontroll över sin ekonomi i tider av kris och inflation betyder inte att du behöver göra avkall på allt du tycker om. (Bild: Pixabay)

Allt fler unga i USA tar enligt en färsk undersökning till flaskan för att hantera inflationen, och de är förmodligen inte ensamma. Här är tre tips som hjälper dig hantera pressen och skapa sunda strategier i tider av finansiell kris. 

ANNONS
ANNONS

Ekonomisk stress och ett osäkert finansiellt klimat sätter just nu sina spår på löntagare världen över.

Det framgår av en nyligen utförd undersökning gjord av det finansiella tjänsteföretaget Robinhood som tittat närmare på amerikanarnas välbefinnande i förhållande till rådande inflation och hur det skiljer sig åt generationer emellan.

Undersökningen visar att inflation och stigande priser just nu driver människor mot nya överlevnadsstrategier. En av dessa är att konsumera mer alkohol för att dämpa ångest och oro. Något som visat sig vara en vanlig lösning bland USA:s millennials, skriver Fortune.

Värst för millennials

Med begreppet “millennials”, även kallade “Generation Y”, avses personer som föddes under åren 1982 – 1996 och har vuxit upp under den digitala eran.

Signifikativt för millennials är följaktligen att de är en produkt av det högteknologiska samhället och i dag står mitt i karriären och livet. Bekymmersfria? Tyvärr inte.

Tvärtom uppger en tredjedel av USA:s millennials att de dricker mer för att hantera ekonomisk stress.

I undersökningen som totalt tittat närmare på 2 200 amerikaner mellan åldrarna 18 till 57 år står det klart att stressen över pengar, eller bristen därav, påverkar både låg- och höginkomsttagare i nästan lika hög utsträckning. Inte minst när semestern närmar sig.

ANNONS
ANNONS

Inflation skapar oro inför framtiden

Framförallt illustrerar Robinhoods undersökning att yngre personer känner stor oro inför framtiden. Något som kan tillskrivas både Generation Z och millennials som mår dåligt när deras “vuxna” framtidsplaner som hus- och bilköp läggs på is och uppger att de dricker mer för att döva sina känslor av otillräcklighet.

Med det sagt har nästan hälften av undersökningspersonerna tagit tjuren vid hornen och utformat någon slags budget för att kunna möta inflationens utmaningar.

81 procent uppger till exempel att de äter mindre ute, trots att de finner det svårt att dra in på saker som gör dem lyckliga. Särskilt om dessa mervärden innefattar shopping eller någon hobby.

Att detta råkar vara ett dilemma som slår lite extra hårt mot just den yngre generationen är kanske inte så förvånande. Så hur ska millennials och övriga dödliga resonera?

Ta kontroll över din ekonomi

Enligt Amanda Clayman, psykoterapeut med inriktning på ekonomisk terapi, behöver en budget inte vara synonym med att stryka allt du tycker om. Tvärtom kan små ljusglimtar i kontrollerad mängd dämpa den totala stressen och hjälpa dig hantera utgifterna i tider av inflation.

ANNONS

“Att lägga in saker du faktiskt bryr dig om i din utgiftsplan kan vara en transformerande handling”, säger Clayman till Fortune.

Dock under förutsättning att du arbetar aktivt för att ta kontroll över din ekonomi, läser på och vågar ta hjälp när och om du behöver. Förslagsvis av en finansiell terapeut. Något som 64 procent av undersökningens millennials också säger sig vara villiga att göra.

Att ta kontroll över din ekonomi kommer även göra dig mindre benägen att välja destruktiva strategier, som till exempel drickande.

“En del av oss reagerar på situationer genom att göra uppror och vägra att erkänna begränsningar, kanske genom att spendera över våra resurser, men andra använder begränsningar som en impuls att agera”, säger Clayman.

Att erkänna sina känslor är följaktligen det första steget där du effektivt omvandlar din rädsla till handling. Tänk även på att du just nu är långt ifrån ensam om att uppleva ekonomisk stress.

“Nyckeln här är att acceptera att våra känslor har ett syfte och en funktion, och att leta efter sätt att uppleva dem utan att behöva stänga av fly”, säger Clayman.

ANNONS

Tre tips som motverkar destruktiva strategier:

1. Acceptera dina situation och erkänn vilka känslor det väcker inom dig.

2. Ta kontroll över din ekonomi och våga be om hjälp  Exempelvis av en finansiell terapeut.

3. Unna dig små ljusglimtar och inkludera dem i din budget.

Läs även: Så får du mest för pengarna på resan i vinter

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.