Intresset för jul- och nyårsresor ökar, men var ska du åka för att få mest valuta för pengarna i dessa tuffa tider? Här är goda råd!

ANNONS

Enligt researrangörer som Dagens Nyheter pratat med finns ett uppdämt intresse för utlandsresor efter pandemirestriktionerna – trots att privatekonomin nu kärvar för många hushåll.

Resenärerna är också ute i god tid och bokar sina resor för att komma så billigt undan som möjligt för flyg och hotell.

Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, förklarar i DN att priserna för flygresor och hotell stiger, särskilt för resor som bokas i sista stund.

Många väljer också att boka färdiga paket och charterresor.

Dessutom vill svenskarna i hög grad vara borta lite längre än tidigare.

Sparar in på utgifter på hemmaplan genom att vara utomlands längre

”Längre reselängder på 3–4 veckor är mer populära än innan pandemin. Det är möjligt att man sparar in på omkostnader hemma så som el och liknande, och är borta lite längre och drygar ut reskassan”, säger Ronja Jakobsson, kommunikatör på Tui, till tidningen.

På Tui är försäljningen av resor 70 procent högre än motsvarande period i fjol, berättar hon.

Den rekordhöga dollarkursen tycks dämpa intresset för resor till USA och Nordamerika medan Kanarieöarna och Thailand uppges vara populära destinationer.

ANNONS
ANNONS

Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, rekommenderar svenska resenärer att välja lokala restauranger och råvaror under sina semestertrippar för att få ”mest valuta för pengarna” – kronkursen står som bekant extremt lågt i förhållande till dollarn.

Andra råd av branschfolket är att boka in sin resa före eller efter lov då priserna sjunker. I vissa fall kan det även löna sig med all inclusive-paket, framgår det.

Valuta.se står kronkursen i skrivande stund (klockan 14.30 11 oktober) i 11,:30 kronor mot dollarn.