Priset skiljer nästan 700 kronor för samma typ av matvaror i två olika butiker i Stockholm, berättar Di.

ANNONS

Tidningen som listar hur mycket matpriserna skiljer sig åt tog hjälp av prisjämförelsesajten Matspar och granskningen omfattar 79 butiker hos Ica, Coop, Willys, Hemköp och Mathem.

Stora prisskillnader uppenbarar sig på enskilda varor i undersökningen som för enkelhetens skull endast omfattar Stockholm.

”När Stockholms matbutiker jämförs delar Willys nätbutik och Ica Supermarket Hägerstensåsen på förstaplatsen när två kassar, en liten och en stor, jämförs”, berättar Dagens Industri och konstaterar att skillnaden är nästan 700 kronor mellan den dyraste och billigaste matkassen – trots att det är exakt samma varor.

”Historiskt har prisskillnaden alltid spretat mycket men nu ser vi onaturligt stora skillnader mellan enskilda produkter”, säger Omid Ghanbari, vd och grundare av Matspar.se, till Di.

Han råder konsumenter att göra prisjämförelser och köpa säsongsanpassad mat för att spara pengar.

Icas vd Per Strömberg varnade i Expressen i veckan – vilket Dagens PS uppmärksammade – för högre matpriser och sa bland annat att ”det är rimligt att tro att matinflationen på helårsbasis kommer att hamna på tio procent eller över”.

Ica ökade vinsten under andra kvartalet med 5,9 procent.

Livsmedelsjättens intäkter steg samtidigt med 6,7 procent medan rörelsemarginalen backade marginellt.

Läs mer: Uppmaningen: Anmäl matindustrins fula trick [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Fula tricket som lurar svenska konsumenter [Dagens PS]

Läs vidare: Prishöjningar: ”Puttar kostnaderna vidare till kunden” [Dagens PS]

Missa inte: Chock för barnfamiljer – maten 1 500 kronor dyrare [Dagens PS]