Enligt Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, blir matpriset för en barnfamilj 1 500 kronor högre varje månad än vad Konsumentverket räknat ut.

ANNONS

Han uppmanar i SvD statliga Konsumentverket att göra om sina beräkningar av matpriserna.

Senast det skedde var i januari i år och han anser att det är ansvarslöst att hålla fast vid siffrorna som man kom fram till då.

”Producenter åberopar force majeure på grund av alla kostnadsökningar, så läget är ju ett helt annat nu än det var i början av året, och på minst 30 år. Då måste alla i kedjan tänka om”, säger Ulf Mazur till tidningen, som tillsammans med Matpriskollen kartlagt priserna på tusentals matvaror.

Slutsatsen är att en tvåbarnsfamilj får räkna med att matkassen blir 1 500 kronor högre per månad än vad Konsumentverket kommit fram till och som även bankerna använder sig av i sina att leva på-kalkyler.

Konsumentverkets beräkningar missvisande

”Konsumentverket bör ta höjd för en ökad matkostnad på upp emot 15 procent i år för att det inte ska bli missvisande för både konsumenter och banker”, säger Ulf Mazur till Svenska Dagbladet.

Undersökningen som gjorts visar att nästan all livsmedel blivit dyrare, och att det rör sig om kraftiga prishöjningar på exempelvis kött och mejeriprodukter, bland annat har mjölk stigit 16 procent i pris vilket drabbar många barnfamiljer.

Och på Milda margarin är prisökningen över 40 procent, och på kaffe 23 procent – och hela 50 procent sedan förra våren, visar Matkollens och SvD:s genomgång.

I snitt har priserna sedan årets början ökat med 8,4 procent, det vill säga sedan Konsumentverket gjorde sina beräkningar.

ANNONS
ANNONS

Ett halvår återstår dessutom av 2022 och fler prishöjningar är att vänta, framgår det.

En klen tröst i sammanhanget är att vissa bär, en del frukt och grönsaker blivit billigare.

Läs även: Tuffare tider – svenskarna drar ner på sparandet [Dagens PS]