Polisanmäls och slängs ut: ”Ett rättsövergrepp”

Uppdaterad: 17 mars 2017Publicerad: 17 mars 2017
Alexander Ernstbergers skandalomsusade fondbolag Allra polisanmäls av revisorerna och portas från Pensionsmyndigheten. (Foto: TT)

Torsdagen blev en riktig mardrömsdag för det hårt kritiserade fondbolaget Allra. Först kom beskedet att Pensionsmyndigheten säger upp avtalet och slänger ut bolaget från PPM-torget efter att först ha handelsstoppat Allras fonder tidigare i år.

ANNONS
ANNONS

Anledningen är att pensionsmyndigheten anser att Allra försökt sko sig på pensionsspararnas beskostnad, förklarar generaldirektör Katrin Westling Palm för Dagens Industri.

”Vi har beslutat att avregistrera och säga upp samarbetsavtalet med omedelbar verkan. Alla som verkar på fondtorget har ett samarbetsavtal som säger att man ska verka för spararnas bästa.”

Beslutet kommer som en chock för Allras vd och grundare Alexander Ernstberger som kallar det hela för ”ett rättsövergrepp”. Han är också förvånad och besviken över Pensionsmyndighetens agerande eftersom beslutet kommer samma dag som Allra hade skickat in ett, enligt honom, 160 sidor långt material med följdfrågor till myndighetens pågående utredning.

”Så sent som i tisdags haft ett möte med våra revisorer. De bekräftade då att de inte funnit några formella fel i verksamheten”, sa Ernstberger på torsdagen.

Men Allras kris slutar inte där. Kort efter intervjun i Di kom nästa kalldusch: just revisorerna, Deloitte, säger upp sitt kontrakt med Allra i förtid och väljer att polisanmäla bolaget.

”Under arbetet med revisionen för 2016 har det framkommit omständigheter som gör att vi kan misstänka att brott föreligger. Det är den information vi kan ge idag”, säger Christer Ahlgren, presskontakt på Deloitte, till Di.

Pensionsmyndigheten meddelar att man också planerar en egen, fristående, polisanmälan mot Allra, utan att nämna några namn eller för vad. I Deloittes fall är polisanmälan riktad mot personer i Allras styrelse, säger Christer Algren.

MISSA INTE: ”Pensionssparare blåsta på 150 miljoner kronor”  >

LÄS ÄVEN: Ouch! Inget kompispris för skandalomsusad vd  >

ANNONS
ANNONS