Dagens PS

Vem får min pension om jag dör i förtid?

pension
Det är alltid tråkigt om en närstående går bort. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Det går att försäkra sin pension så att de tillfaller närstående om man råkar gå bort i förtid. Men det är skillnad på olika sparformer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De tre huvudsakliga sparformerna för pensionssparande är Allmänpension, Tjänstepension och privat sparande.

Allmän pension

Den allmänna pensionen består dels av den statliga pensionen, som motsvarar ett visst belopp motsvarande vad man tjänat i lön under sitt yrkesliv. Den delen kan man inte lämna ut till någon annan.

Trots att de allmänna pensionerna motsvarar miljontals kronor, som ska räcka under många år från det att man fyller 66 så kan de inte tas ut av någon annan person än den som tjänat in pengarna.

Pensionsexperten Kristina Kamp berättar varför, i Expressen:

“Vitsen med pensioner är att de är försäkringar, ett skydd som ger dig något att leva av oavsett hur gammal du blir. Men det betyder också att alla andra ”försäkringstagare” ska kunna få del av dina pengar om du dör tidigare än din förväntade livslängd”, skriver hon.

De pengar som sparats åt den avlidne delas ut till andra i samma årskull, och kallas för arvsvinst.

Dock finns det sociala skyddsnät som går in om man inte klarar sig ekonomiskt på egen hand, skriver Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Undantaget är om man tecknar efterlevandeskydd, en sorts försäkring som gör att man delar sin pension med sin make eller maka så länge minst en av dem lever. Men det måste man teckna – det är alltså inget som kommer automatiskt.

ANNONS

Senaste nytt

Privata sparandet

Det privata sparandet följer istället en enkel logik: Det är att betrakta som vilka andra sparade pengar eller tillgångar som helst när det gäller boupptäckning.

Det finns lite olika regler beroende på vart pengarna ligger sparade, men i grund och botten gör det det samma. Till skillnad från allmän pension, som inte går att ta del av för de anhöriga när du går bort, så kan man komma åt varenda krona av det privata sparandet, meddelar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Tjänstepensionen då?

Så här skriver Pensionsmyndigheten på sin hemsida om hur det går för dina tjänstepensionspengar, som går att försäkra separat:

  • Återbetalningsskydd innebär att dina efterlevande får de pensionspengar som har hunnit betalas in för din räkning. I vissa tjänstepensionsavtal får du återbetalningsskyddet automatiskt och i vissa fall måste du själv välja att lägga till ett återbetalningsskydd.
  • Familjeskydd är till skillnad från återbetalningsskyddet inte beroende av hur mycket du har hunnit få inbetalt till din tjänstepension. Istället betalas det ut ett specifikt belopp till din familj under ett specifikt antal år om du skulle dö. I vissa tjänstepensionsavtal finns ingen möjlighet att få familjeskydd, i vissa får du det automatiskt och i vissa fall måste du själv välja att lägga till familjeskydd.
  • Tjänstegrupplivförsäkring är en livförsäkring via anställningen, den omfattar alla som har en kollektivavtalad tjänstepension, vilket är de allra flesta. Ett skattefritt engångsbelopp betalas ut vid dödsfall.

Bäst är att undersöka hur det ser ut i just ditt pensionssparande på hemsidan Min pension.

ANNONS

Läs mer om pension:

Kan jag ge bort min resterande pension när jag dör? – Dagens PS

Deltidsarbete kan kosta dig 10 000 i pension – varje månad – Dagens PS

“Sänk matpriserna för seniorer” – Dagens PS

Så måste du tjäna för att maxa din pension – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS