Dagens PS

SPF Seniorerna: "Sänk matmomsen under en period"

De äldre kvinnorna har lägst pension och drabbas hårdast av kostnadsökningarna, SPF Seniorerna tycker att matmomsen ska sänkas under en period.
De äldre kvinnorna har lägst pension och drabbas hårdast av kostnadsökningarna, SPF Seniorerna tycker att matmomsen ska sänkas under en period. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

SPF Seniorerna har gjort en undersökning bland sina medlemmar som visar att pensionärer drabbas hårt av alla prishöjningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De sämst ställda pensionärerna har fått höjd pension, men pensionärerna har ändå inte hängt med i prisutvecklingen, det rapporterar TT i Dagens Nyheter.

Politikerna är passiva

“Vi kläms från flera håll. Matpriser, kollektivtrafik, hemtjänst. Prishöjningarna drabbar oss pensionärer hårt”, säger Sven Sjölin, pensionär i Lund, till TT i DN.

Han tycker att politikerna är passiva när kostnaderna skenar och menar att många av dem inte har en aning om vad saker kostar och inte heller bryr sig.

SPF Seniorernas Seniorbarometer från mars visar att pensionärshushållen plågas av prisökningarna och att nästan 20 procent oroar sig över sin ekonomi.

“Vi har tittat ingående på enkätsvaren, och det är oerhört tydligt att mat och energi är stora kostnader som drabbar många hårt, men de fattigaste drabbas allra hårdast”, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson till TT i DN.

Äldre kvinnor har lägst pension

De äldre kvinnorna är de som har lägst pension. Eva Eriksson säger att det inte hjälper att sortera bort all lyx, pengarna räckte inte ens innan priserna började öka.

ANNONS

Seniorbarometern visar att nästan en tredjedel av pensionärerna måste börja ta av sina sparpengar för att få det att gå ihop, de gäller särskilt ensamstående.

“Vi tycker att man ska sänka matmomsen under en bestämd period”, säger Eva Eriksson till TT i DN. Hon inser att det är kortsiktigt, men menar att något måste göras.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larm: Sju av tio pensionärer lever på bidrag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS