Finansinspektionen jämför hushållens ekonomiska situation med domedagen i en ny rapport som släpptes på tisdagen. ”Under de tolv åren som vi gjort den här undersökningen har vi aldrig sett så pressade hushåll som idag”, säger Daniel Barr i en intervju.

ANNONS

”Räntorna har fortsatt att stiga, bostadspriserna har fortsatt nedåt och utlåningen till hushåll växer allt långsammare.”

MISSA INTE: Bangirot-floppen har kostat 700 miljoner – rakt i papperskorgen [Dagens PS]

Finansinspektionens högsta höns

De muntra orden beskriver det ekonomiska läget just nu. Och det är inte någon dussintyckare som uttalar sig. Det är högsta hönset Daniel Barr på Finansinspektionen som uttalar sig i en intervju med Affärsvärlden.

”Pressen kommer sannolikt att öka. Det är inte armageddon, men det är ett allvarligt scenario – som kommer att bli värre.”

På tisdagen släppte Finansinspektionens bolånerapport, och det är dyster läsning.

ANNONS
ANNONS

Rekordlåga räntor är över

Svenskarnas bolån har under åren med rekordlåga räntor ökat i rekordtakt – mycket snabbare än inkomsterna. Men nu sitter hushållen i rävsaxen. Räntorna har kommit ifatt och förbi vad många anser är rimligt att betala.

Samtidigt slukas en allt större andel av hushållskassan av andra nödvändigheter som gått upp i pris, som el och livsmedel.

Internationell varning utlyst

Det är en situation som Finansinspektionen länge varnat för. Svenska ekonomins sårbarhet via bolånen har uppmärksammats som en av Europas svagheter, bland annat av IMF och flera ekonomiska analytiker.

Nu är vi där.

Domedagen?

Bolåneräntorna har fördubblats under 2022 och och bopriserna har rasat med 13,2 procent på ett år, rapporterar Affärsvärlden.

Nu lägger bolånetagare 12 procent av sin nettoinkomst på bara räntor – en siffra som kommer gå upp till 16 procent.

ANNONS
ANNONS

”Det är inte armageddon, men det är ett allvarligt scenario som kommer att bli värre.”

Läs mer om Finansinspektionen:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Fräck kupp: Bedragarna utger sig för att vara Finansinspektionen [Dagens PS]

Ska Finansinspektionen slås ihop med andra myndigheter [Dagens PS]