Det nya omställningsstödet som träder i kraft nästa år och det kommer antagligen göra så att fler tar en paus i karriären och börjar studera, men hur påverkar det pensionen?

ANNONS

Från och med nästa år kan du ansöka om omställningsstöd som ger ett mycket högre studiebidrag under de första 44 veckornas studier.

Effekten på pensionen

Satsningen kommet troligtvis göra det mer attraktivt att vidareutbilda sig eller omskola sig och byta bransch.

Pensionsbolaget Skandia har gjort en rapport om hur en paus i arbetslivet för att byta karriär påverkar pensionen och hur du bäst kan planera din pension för att undvika allt för stort tapp.

Rapporten, Pensionseffekten med omskolning kartlägger de effekter omskolning har på pensionen.

Lättare förstå karriärbeslut

”Vi vill att det ska bli enklare att förstå hur olika karriärbeslut också påverkar pensionen. Det kan exempelvis finnas en pensionsvinst med omskolning om det leder till högre lön eller bättre förutsättningar att arbeta längre. Men för en del kan omskolning till drömyrket innebära en ekonomisk smäll”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

I rapporten har Skandia tittat på tre olika typfall med olika anledningar till omskolning och olika yrken, och sedan räknat på pensionseffekten.

Rapportens typfall är en sjuksköterska som vidareutbildar sig till intensivsjuksköterska, en målare som vidareutbildar sig till yrkeslärare och en kommunikatör som vidareutbildar sig till inredare.

Rapporten visar hur långt den allmänna pensionen och tjänstepensionen räcker för att nå en pension som motsvarar 75 procent av lönen innan pension.

Ur Pensionseffekten med omskolning:

Pensionseffekten med omskolning för tre olika typfall Beräknad pension vid 68 år Pensions-effekt Pensionens andel av slutlönen Månadssparande som behövs f.o.m. 2022 för att nå 75 procent av slutlönen
Sjuksköterska som inte skolar om sig 44 500 kr/månad 69 % 1 500 kr/månad
Sjuksköterska som skolar om sig till intensivvårdssjuksköterska 45 550 kr/månad + 1 050 kr/månad 66 % 2 500 kr/månad
Målare som inte skolar om sig 38 600 kr/månad 69 % 1 300 kr/månad
Målare som skolar om sig till yrkeslärare 38 100 kr/månad – 500 kr/månad 66 % 2 050 kr/månad
Kommunikatör som inte skolar om sig 52 350 kr/månad 76 % Behövs inte
Kommunikatör som skolar om sig till inredare 43 500 kr/månad – 8 850 kr/mån 77 % Behövs inte

Källa: Skandia

62 procent av svenska folket tycker att mellan 70-80 procent av slutlönen är en rimlig pension. Därför har Skandia i sin rapport valt att räkna på 75 procents kompensationsgrad i sina scenarion.

Viktigt med tjänstepension

”Tjänstepension är den viktigaste pusselbiten för en bra pension efter karriären. Men för de flesta krävs också ett eget sparande för att nå upp till en pension som motsvarar deras förväntningar”, säger Mattias Munter i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Eget sparande kan också vara viktigt för den framtida pensionen. Ett eget pensionssparande utöver tjänstepensionen kan skapa extra trygghet.

”En trygghet som exempelvis kan bidra till att en omskolning inte sätter djupa spår i pensionen. Eller så blir det egna sparandet vad som ger en flexibilitet och frihet kring när man har råd att gå i pension”, säger Mattias Munter i pressmeddeladnet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rekordår för premiepension: ”Höjs mellan 15 och 37 procent” [Dagens PS]