Premiepensionen höjdes med rekordbelopp i december i fjol. Och de yngre pensionärerna fick ännu mer. Nu väntar en ny utbetalning.

ANNONS

En sammanställning av årets premiepension kommer i dagarna.

”Det blir klart den 21 december 2022, och pensionärerna ser det den 1 januari 2023”, skriver Pensionsmyndigheten i ett mejl till Dagens PS.

Den nya betalningen kan bli betydligt magrare än den som pensionärerna fick 2022. 2022 var nämligen på många sätt ett riktigt rekordår för Sveriges pensionärer.

Lönerna steg i snitt 2,5 procent under året som gått. Det är försvinnande lite jämfört med inflationen som nu är uppe i 9,3 procent – och betydligt lägre än exempelvis premiepensionernas ökning på i snitt 15,3 procent. Det är den högsta ökningen sedan 2010 i procent, och i kronor är det den högsta ökningen någonsin.

pension rekord
Allt pekar på att det blir ett rekordår för pensionärerna. Statistik: Pensionsmyndigheten

 

Det framgår av rapport från Pensionsmyndigheten som kom i februari.

ANNONS
ANNONS

37 procent(!) ökning för de yngsta

De som gick i pension i våras kan räkna med en pension som är 37 procent högre än de som gick i pension 2021. Det är en bra bit över snittökningen av premiepensioner, som steg 15,3 procent i dagarna jämfört med i fjol.

De som är födda runt 1960 vinner utbetalningsligan, jämfört med de som exempelvis var födda på 1940 talet och till största grad har sin pensionsersättning kopplad till det gamla pensionssystemet, innan premiepensionernas uppkomst.

I Sverige får 1,8 miljoner svenskar utbetalning av premiepension. Och i december varje år räknas premiepensionsbeloppet upp inför nästa års utbetalningar. Det är det som nu har hänt.

Det är det gångna årets kapitalavkastning som brukar utgöra den viktigaste faktorn för omräkningen. 2021 var på många sätt ett riktigt toppenår för fonder och kapitalavkastning. Det bådar illa inför uppräkningen i år.

2200 kronor, istället för 1600 kronor

Pensionärer som började ta ut sin premiepension i början av år 2022 får i snitt ungefär 2 200 kronor per månad under det kommande året, och de flesta ligger någonstans i närheten av det beloppet. Det är en ökning med 37 procent jämfört med i fjol, då de nya pensionärerna fick 1600 kronor i snitt.

Nästa sammanställning sker den 21 december 2022. Under året som gått har aktiemarknaden gått kräftgång. I snitt har Stockholmsbörsen rasat 25 procent och vissa marknader betydligt mer än så. De premiepensionsfonder som satsat mer pengar utomlands, som i USA, har gått bättre. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

ANNONS
ANNONS

Miljonärer får garantipension [Dagens PS]

3 300 svenska pensionärer fick sin pension raderad i år [Dagens PS]

Majoriteten jobbar inte längre ihop sin pension [Dagens PS]