Så har kryptokraschen sänkt svenskarnas pension

Uppdaterad: 03 dec. 2022Publicerad: 03 dec. 2022
Krypto: Kraschen kan påverka din pension
Fyra av AP-fonderna har investerat i Coinbase, som tappat 87 procent av aktievärdet senaste året. Foto: TT

Tiotals miljoner kronor av svenskarnas pension kan vara borta. Fyra AP-fonder har investerat hundratals miljoner i Coinbase, som gungar efter FTX-kraschen.

ANNONS
ANNONS

Kan din pension påverkas av kraschen i kryptobranschen? Det är inte omöjligt. Dagens Nyheter avslöjar att minst 200 miljoner av svenskarnas pensionssparande har investerats i Coinbase.

Svenska pensionspengar borta

Det är fyra av AP-fonderna som förvaltar pengarna som ska ge pension till svenskarna som investerat i kryptobranschen enligt DN. Bland annat ska sjunde AP-fonden köpt aktier för 100 miljoner kronor i Coinbase hösten 2021. Då låg aktien på 325 dollar, och i dag är den värd cirka 45 dollar.

ANNONS
ANNONS

Fortsatte köpa aktier

Sjunde AP-fonden ska enligt uppgifterna ha fortsatt köpa aktier i Coinbase trots att värdet sjunkit. Jämfört med hösten 2021 äger fonden nu fyra gånger så många aktier, enligt DN.

Sjunde AP-fonden investerade hösten 2021 över 100 miljoner kronor i Coinbase när aktien låg nära toppnivån, 315 dollar. I dag handlas den för runt 45 dollar, en nedgång med mer än 80 procent.

Fyra AP-fonder investerade

Det är inte bara sjunde AP-fonden som köpt aktier i Coinbase. Första, andra och fjärde AP-fonderna har också gjort det. De tre AP-fonderna har köpt aktier i kryptobörsen för mellan 40 och 49 miljoner kronor. Enligt DN har aktierna sålts.

Även första, andra och fjärde AP-fonderna har köpt Coinbaseaktier för mellan 40 miljoner och 49 miljoner kronor var. Andra AP-fonden satsade pengar i Coinbase under andra halvåret 2021.

Sålt Coinbaseaktierna

Aktierna har sedan dess sålts. Exakt när vill inte fonden uppge, men kommunikationschef Ulrika Danielson skriver i ett mejl till DN:

”Vi gjorde en direktinvestering i bolaget under andra halvåret 2021″, säger kommunikationschefen Ulrika Danielsson till DN.

Risk för stora förluster

“Det innehavet är dock sålt i början på hösten 2022”, fortsätter hon. “I övrigt kommenterar vi inte enskilda investeringsbeslut som vi tar.”

Det betyder att AP-fonderna kan ha gjort en förlust som ligger mellan 60 och 70 procent på investeringen.

Läs även: Trots FTX-krisen: Än finns det hopp för bitcoin 

Läs även: Korthuset faller efter FTX – kryptoproblem sprider sig 

ANNONS
ANNONS