Kryptomäklaren Genesis varnar för risken för konkurs, sportstjärnor som gjort reklam utreds av myndigheter och likviditeten dyker på kryptomarknaden. Problemen sprider sig efter FTX krasch. 

ANNONS

Sam Bankman-Frieds kryptoimperium FTX kollapsade i början av november och det ser ut som att han kommer dra med sig en och annan ned i fallet.

Bloomberg rapporterar att kryptomäklaren Genesis kämpar för att skaffa nya pengar till sin utlåningsenhet och varnade investerare att den kan behöva ansöka om konkurs om den inte hittar finansiering.

Förnekar rykten om konkurs

Bolaget förnekar dock rykten om konkurs – men det gjorde även FTX innan det blev av.

”Vi har inga planer på att gå i konkurs omedelbart. Vårt mål är att lösa den nuvarande situationen i samförstånd utan att behöva göra någon konkursansökan”, säger en talesperson för Genesis i ett mejl till Reuters.

Priset för kryptovalutorna faller på oro för problem med Genesis, skriver Bloomberg. Bitcoin har fallit runt 2 procent det senaste dygnet är på den lägsta nivån sedan november 2020 och kostar runt 15 600 dollar per bitcoin. Ether är ned 3,5 procent och kostar drygt 1 080 dollar per bitcoin.

Coinbase faller tungt på börsen

Det börsnoterade kryptobolaget Coinbase faller också rejält, på måndagen rasade aktien 8 procent och är ned 25 procent på fyra handelsdagar och 83 procent i år. Aktien handlas nu på sin lägsta nivå sedan börsnoteringen i april 2021.

”Det är stressande varje gång det finns potential för kundförlust i vår bransch, och många människor förlorar mycket pengar som ett resultat av FTX:s problem”, säger Coinbase vd Brian Armstrong, enligt CNBC.

Bank of America nedgraderade Coinbase aktie i fredags, med motivering om ”spridningsrisk” efter FTX krasch, även om Coinbase inte är ”ett till FTX”.

”Det gör dem inte immuna mot det bredare nedfallet inom kryptoekosystemet”, skrev Bank of Americas Jason Kupferberg.

ANNONS
ANNONS

Sportstjärnor som gjort reklam för FTX stäms

Även stora sportstjärnor som gjort reklam för FTX är i trubbel – den amerikanska fotbollsspelaren Tom Brady och basketstjärnan Stephen Curry granskas nu av staten Texas och har blivit stämda i domstol.

”Vi tittar noga på dem”, säger Joe Rotunda, tillsynschef vid Texas State Securities Board till Bloomberg.

Läs även: FTX skyldig 50 kreditorer 33 miljarder kronor [Dagens PS]