Nu kan du enkelt räkna ut kostnaden för efterlevandeskydd i tjänstepension – och se om det är värt pengarna. Ny webbtjänst hjälper dig.

ANNONS

En ny tjänst från Konsumenternas försäkringsbyrå gör det enkelt att räkna ut kostnaden för efterlevandeskydd i din tjänstepension.

Det berättar Privata Affärer.

”Med vår nya unika webbtjänst kan konsumenterna själva räkna ut vad det kostar att ha ett återbetalningsskydd och familjeskydd, något som inte är möjligt att räkna ut på egen hand”, säger Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Tjänstepension utgör mer än hälften av pensionen för många höginkomsttagare, men det är inte alla som har efterlevandeskydd och då blir tjänstepensionen ännu högre.

Finns det behov och är det värt pengarna?

Det finns med andra ord skäl att ta reda på vad det kostar att ha efterlevandeskydd, och om det är värt det beroende på hur just din situation ser ut.

ANNONS
ANNONS

Efterlevandeskyddet i en kollektivavtalad tjänstepension består av återbetalningsskydd och inom vissa områden även ett familjeskydd.
Återbetalningsskydd innebär att kapitalet i pensionen betalas ut till dina efterlevande om du skulle dö.

Finns det även familjeskydd betalas det ut mellan 1 och 4 basbelopp varje år i fem till 20 år, men om du väljer det sätts mindre pengar in till din tjänstepension varje månad.

Dessutom ökar kostnaden för det ju äldre du blir.

På samma sätt innebär återbetalningsskydd att din tjänstepension blir lägre.

Efterlevandeskydd väljs ofta när barnen är minderåriga. Men det finns alternativ till det – exempelvis låneskydd vid bolån och livförsäkring.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat, med hänvisning till Dagens Industri, att många riskerar att få en chock och nattsvart ”present” på 75-årsdagen. 

AMF konstaterar att allt fler blivande pensionärer i Sverige tar ut sin tjänstepension under kort tid, och den obehagliga överraskningen väntar när tjänstepensionen plötsligt en dag tar slut.

Läs även: 6 av 10 svenskar: Min bostad är min pension [Dagens PS]