6 av 10 svenskar ser sin bostad som trygghet vid pension, men expert varnar för riskerna och tycker inställningen är ”oroväckande”.

ANNONS

I en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Länsförsäkringar anger 6 av 10 svenskar, 59 procent, att deras bostad är tryggheten vid pension.

Bostaden är i den meningen mångas pensionssparande och nu varnar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, för riskerna med det.

”Det är lite oroväckande att så stor andel av svenskarna ser sitt boende som ett pensionssparande då man inte kan vara säker på att bostadsmarknaden fortsätter lika starkt över tid, eller att man både kan sälja dyrt och köpa billigt”, säger hon i ett pressmeddelande.

Bostadspriserna slår i taket och på årsbasis har villapriserna rusat med 20 procent och 13 procent på bostadsrätter.

Det är rekord och det här gör att många känner sig säker med sin bostadsinvestering.

Tipset: Amortera – men spara också

”Det är inte konstigt att man upplever att bostaden är en trygg investering när bostadsmarknaden ser ut som den gör. Men vi alla måste ha någonstans att bo och det är inte säkert att man kan flytta till en billigare ort eller är beredd att bo mindre för att kunna realisera en eventuell vinst vid försäljningen av sin bostad när det är dags att bli pensionär”, säger Trifa Chireh.

Hon betonar vikten av att amortera av bolånet, men lika viktigt är att ha ett eget privat sparande eftersom den allmänna pensionen och tjänstepension i många fall inte räcker för att göra livet bra privatekonomiskt på ålderns höst.

Länsförsäkringars pensionsekonom råder dig att inte amortera ”mer än nödvändigt” och att det ersätter det långsiktiga sparandet.

ANNONS
ANNONS

”Den allmänna pensionen och tjänstepensionen kommer för de allra flesta svenskar uppgå till ungefär 60 procent av slutlönen. Vill man ha tillgång till en högre pension än så måste man spara privat, och då hjälper det inte att ha en bostad som är värd mycket eftersom pengarna blir inlåsta i bostaden”.

Läs även: Chock hotar när mångas tjänstepension tar slut [Dagens PS]