Pensionärer skräms bort från jobb – lönen försvinner i skatt

Uppdaterad: 17 nov. 2022Publicerad: 17 nov. 2022
pensionärer
Pensionärer som både kan och vill jobba stoppas av svensk byråkrati och hotas av skattesmäll. (Foto: TT)

Pensionärer som både kan och vill jobba stoppas av svensk byråkrati och hotas av skattesmäll. “Folk blir förbannade”, säger pensionsekonom.

ANNONS
ANNONS

Orsaken till att en skattesmäll kan drabba den som vill jobba efter sin pension beror på att tjänstepensionen inte går att pausa.

“Konsekvensen blir att det jobbas mindre i den här gruppen helt enkelt. De tycker inte att det är någon idé eftersom så mycket går bort i skatt när inkomsten läggs ovanpå pensionen”, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande på deras hemsida och även i en artikel på Tidningen Näringsliv.

Kravet i rapport: Riv hindren för svenska pensionärer

Collectum, Svenskt Näringsliv och PTK väcker liv i debatten – för den är inte ny – i rapporten: ”Riv hindren för arbete efter pensionering – gör det möjligt att pausa tjänstepensionen”.

Trots att arbetsgivare, fackförbund, Pensionsgruppen, pensionsbranschen, Pensionsmyndigheten, Riksrevisionen och de politiska partierna i flera år varit eniga om att regelverket behöver ändras har inget hänt.

Som Dagens PS tidigare berättat med hänvisning till en Sifo-undersökning kan varannan svensk tänka sig att jobba vid sidan av sin pension.

Alla samhällsmedborgare är vinnare på det, eftersom det bidrar till att upprätthålla välfärden, samtidigt som lättar på trycket i de offentliga stödsystemen.

Men svensk byråkrati i form av inkomstskattelagstiftningen sätter alltså stopp för det och  många att det är barockt.

“För att det ska gå att göra en paus i uttaget av tjänstepensionen behövs en omformulering av inkomstskattelagen 58 kap 11 §. Frågan är utredd och klar och det finns ett förslag på en omformulering, som alla remissinstanser var positiva till, i Tjänstepensionsbeskattningsutredningens slutbetänkande SOU 2015:68, Tjänstepension och tryggandelagen”, konstaterar Collectum.

ANNONS
ANNONS

Pensionsekonom: “Folk blir förbannade”

Det låter som en ändring av regelverket inte är långt borta, men inget händer.

Pensionsjätten Alecta får förfrågningar om tjänstepensionen inte går att tillfälligt stoppa för att lönen inte ska försvinna i skatt för pensionärer som vill jobba.

“Då inträffar det helt bisarra att vi måste säga att det inte går för att det är olagligt. Folk blir förbannade. Med rätta. De vill själva bestämma när och hur de tar ut sin tjänstepension – pengar som de har jobbat ihop under sitt yrkesliv”, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.