Dagens PS

Pensionär? Då ska du kanske inte bo här

Gotlands län är det sämsta att bo i som pensionär, enligt en undersökning som Länsförsäkringar gjort. (Foto: Leif R Jansson /TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 01 mars 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Länsförsäkringar har sammanställt vilket län i Sverige som erbjuder högst livskvalitet för pensionärer. Resultatet kanske förvånar dig. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länsförsäkringars nya index, ”Sveriges bästa län för äldre att bo i”, rankar var du som pensionär bör bo för att få högst livskvalitet.

Indexet väger in faktorer som boendekostnader och tillgång till läkare, psykolog och tandläkare.

”Livskvalitet handlar exempelvis om hur mycket pengar pensionen räcker till när höga kostnader för bostaden är betalda”, skriver Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Indexet inkluderar även hur många över 65 som har möjlighet och ork att fortsätta arbeta.

MISSA INTE: Nya dråpslaget: Medelinkomsttagare riskerar sänkt pension

Huvudstaden i topp

På första plats finns Stockholms län, där personer över 65 år har mest kvar av pensionen när kostnaden för boendet är betalt. Det rapporterar Dagens Industri. 

Stockholm rankas även högt när det gäller möjligheterna att fortsätta arbeta efter 65 år. Enligt Länsförsäkringar kan det beror på att tjänstesektorn i länet är större jämfört med andra län.

ANNONS

“Det Stockholm förlorar på är att det är färre läkare och sjuksköterskor per 65-åring jämfört med andra län”, skriver Trifa Chireh i pressmeddelandet.

På andra plats kommer Uppsala län, följt av Västernorrlands län.

ANNONS

Senaste nytt

Sveriges största ö ligger i botten

Gotland ligger sist på listan. Där har pensionärer relativt lite pengar kvar efter att boendekostnaderna betalats. Gotland har också en lägre tillgång till läkare, sjuksköterskor och psykologer.

Det är län med få invånare som halkar efter inom försörjningskvoten.

Det innebär att det är få unga som ska försörja många av de äldre. I dessa län är det även färre personer som har möjlighet att fortsätta arbeta efter 65 år.

pensionär

Om statistiken: Indexet bygger på variabler Länsförsäkringar valt ut. Vid andra val av variabler kan indexet komma att se annorlunda ut. Befolkningsstatistiken över antalet personer som är 65 år eller äldre i kommunerna har hämtats från SCB och baseras på siffror från 2021. Pension är hämtad från Pensionsmyndigheten (2020). Antalet vårdpersonal är hämtad från Socialstyrelsen (2020). Kostnad för en bostad är beräknad på en bostad på 50 kvadrat (november) med ett bostadslån på 25 procent och en ränta på 3,5 procent. Försörjningskvoten är hämtad från Länsförsäkringars Hållbarhetsdatabas. Kostnad för mat är från PRO (2021). (Foto: Länsförsäkringar/Skärmbild).

 

ANNONS

Läs även: Då ska du gå i pension för att maxa ekonomin

Missa inte: Medelinkomsttagare riskerar sänkt pension

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS