Ardalan Shekarabi (S) anser att dagens pensionssystem är ”riggat för höginkomsttagare”.

annons
annons

Det säger han till SvD efter kritiken i går i tidningen från Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren, som anser att regeringens nya förslag på pensionstillägg är ”dåligt underbyggt och ohållbart”.

Han anser att regeringen undergräver den så kallade livsinkomstprincipen, men enligt socialförsäkringsministern är inte det största problemet utan att människor får för låga pensioner.

Systemet ger inte ekonomisk trygghet

”Frågan är om pensionssystemet uppfyller sitt syfte att leverera ekonomisk trygghet för pensionärer. Svaret på den frågan är nej”, säger Ardalan Shekarabi till Svenska Dagbladet.

Så sent som för ett par år sedan var inställningen i den parlamentariska Pensionsgruppen, där samtliga partier är representerade, att inget fick rubba grunden i pensionssystemet.

Men med det nu aktuella regeringsförslaget är det just det som sker.

ANNONS
ANNONS

Ansvariga pensionsministern Ardalan Shekarabis förklarar att pensionsöverenskommelsen har ett par decennier på nacken och att det finns anledning att se över systemet i dag, som han alltså beskriver som ”riggat för höginkomsttagare medan låginkomsttagare missgynnats”.