I veckan som gick presenterade Sverigedemokraterna ett förslag som ger en genomsnittlig pensionär 1000 kronor mer i månaden. Partiet får nu stöd från oväntat håll. 

ANNONS

”Sverigedemokraterna presenterade nyligen förslag om att höja pensionsavgifterna för kunna höja pensionerna. Att pensionerna är alldeles för låga har SD rätt om. Det måste vi som socialdemokrater erkänna”, skriver SSU:s ordförande Lisa Nåbo och förbundsstyrelseledamoten Pavlos Cavalier Bizas i en debattartikel i Expressen idag.

Höjda pensioner är en av flera punkter som SSU vill att Socialdemokraterna ska prioritera framöver.

Förutom höjda pensioner föreslår SSU skärpta regler för arbetskraftsinvandring och att arbetsförmedlingen ska drivas i statlig regi.

När det gäller finansieringen av de högre pensionerna tycks Sverigedemokrater och Socialdemokrater dock inte vara överens.

Enligt Sveriges radio vill SD finansiera de högre pensionsavgifterna genom att sänka andra arbetsgivaravgifter och lägga kostnaden på staten.

För att få utrymme i budgeten vill partiet sänka biståndsbudgeten.

Eftersom Socialdemokraterna inte har fått gehör om höjda pensionsavgifter i pensionsutskottet, vill SSU nu att man avslutar dessa förhandlingar och istället lägger fram ett förslag som får stöd av V och SD i riksdagen.

Om SD skulle rösta för ett sådant förslag är dock inte självklart.

Forskare: Oseriöst av SD 

Det är inte bara SSU som har reagerat på SD:s förslag om en extra tusenlapp till pensionärer. Filosofiforskarna Eric Brandstedt och Bengt Brülde skriver idag i en debattartikel i DN att förslaget är oseriöst.

ANNONS
ANNONS

Anledningen är att förslaget premierar personer som har lönearbetat hela livet. Och även om SD skriver att de vill att även andra pensionärer ska garanteras en lägstanivå i levnadsstandard, så vill de utesluta vissa pensionärer ”som har kommit till Sverige på senare år”. Forskarna ser den hållningen som orimlig.

”Det är redan nu svårt att kvalificera sig till ens full garantipension (för full ersättning krävs att en individ bott 40 år i landet) och att det blir än svårare är knappast önskvärt utifrån en princip om att alla medborgare, så väl unga som gamla, har rätt till en viss absolut levnadsstandard för att leva ett hyggligt gott liv.”, skriver de på DN Debatt.

Läs också:

Tusentals arga telefonsamtal efter pensionstillägget
Det kan bli dyrt att gå i pension vid 65 år