”Vad är det här för skämt” är en av de reaktioner som Pensionsmyndigheten har fått ta emot efter att det nya pensionstillägget kom. I somras ringde 500-1500 personer per dag.

ANNONS

I somras skickade Pensionsmyndigheten ut besluten om vilka som får del av det nya pensionstillägget, och hur mycket. De flesta som har ringt och klagat tycker att de har fått ett för litet belopp.

”Reaktioner som vi har fått är ’vad är det här för skämt'”, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten till Göteborgs-Posten.

Politikerna lovade 600 kronor mer till pensionärer som jobbat länge med låg lön. Nu får 1,2 miljoner personer det nya inkomstpensionstillägget. Men bara 380 000 får det fulla beloppet.

En del får ingenting, andra kan få så lite som en krona i tillägg. Det kan hända om personen exempelvis har jobbat lite, jobbat mycket utomlands eller gått i pension före 65.

Personer med en pension över 17 000 före skatt i allmän pension får inte tillägget. Men inte heller de som har en pension under 9000 får del av pengarna.

– Vi har prövat 2,1 miljoner pensionärer som har svensk pension. Av dem får 1,2 miljoner tillägget, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

I september börjar pengarna komma, och då tror myndigheten att det kan bli en ny våg av ilska.

ANNONS
ANNONS

Av de som har rätt till tillägget är det bara personer med en allmän pension på 11 000-14 000 som får hela beloppet på 600 kronor. Den som får ut mer eller mindre än så får ett lägre belopp.

Det är dubbelt så många kvinnor som män som får det fulla beloppet, och det är också fler män än kvinnor som helt blir utan inkomstpensionstillägg.

Läs också: 

Pensionärer får 500 kronor mer i plånboken
Kvinnor i massivt upprop: Höj våra pensioner!