Pensionärernas skuld hos Kronofogden har ökat och ligger nu över 20 miljarder, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS

”Många 50-talister går i pension och är högre belånade”, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden till DN.

Statistiken visar att pensionärernas skuldmängd hos Kronofogden ökat från drygt 18 miljoner 2017 till över 20 miljoner 2021.

”När du inte kan betala av din skuld så växer den snabbt. Man pratar mycket om ränta på ränta-effekten på sparande och hur bra det är, men tyvärr gäller samma sak för skulder. Om du inte betar av dem tickar de på och blir väldigt stora.”

För många som inte klarar av sina skulder är skuldsanering den sista utvägen. 2016 ändrades lagen för att göra det lättare att ansöka om och få skuldsanering.

”Antalet skuldsaneringsansökningar har flerdubblats de senaste åren just efter den här ändringen, det är många fler som både sökt och fått skuldsanering. Det är väldigt bra. Är det så att du levt med skulder länge, är det väldigt lite som talar för att du klarar upp det sen, sanering är sista möjligheten för att kunna starta om på nytt”, säger Max Wallenberg till DN.

SPF Seniorerna vill se större reformer.

”Vi tycker man ska sätta av mer till pensionen, både för dagens och framtidens pensionärer”, säger presschef Anna Eriksson.

ANNONS
ANNONS

Hon menar att pensionerna blir svagare i förhållande till löneutveckling och stigande bostadskostnader och levnadskostnader.

”Så har det varit successivt de senaste 10-15 åren”, säger hon.

Läs mer: Rekordstora skulder till inkasso – 94 miljarder