Svenskarna har rekordstora skulder till inkasso – och en ny trend är att också fler äldre blir skuldsatta hos inkassobolagen, rapporterar SVT. 

ANNONS

Svenskarnas skuld till inkassobolag har ökat med 9 miljarder det senaste året och uppgår nu till 94 miljarder kronor, enligt Svensk Inkassos årsrapport. Det är en fördubbling sedan statistiken började föras 2008.

”Det är oroande att skuldsumman fortsätter att öka, säger han. En del människor har förstås dragit på sig för många krediter men vi vet också att de vanligaste orsakerna till att människor hamnar i skuldsättning är arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa”, säger Ordförande för Svensk Inkasso, Fredrik Engström, till SVT.

Han kopplar ihop den ökade skuldsättningen med den ökande e-handeln.

De flesta inkassobolag tror att skuldsättningen kommer att fortsätta att öka, och inte ett enda av inkassobolagen tror att de kommer att få mindre att göra, enligt en undersökning organisationen genomfört bland sina medlemsföretag under sommaren.

De flesta skuldsatta är i ålderskategorin 26-59 år. Men 21 procent av de skuldsatta är 60 år eller äldre.

”På senare år har vi sett att pensionering är något som försämrar ekonomin och gör att man hamnar i skuldsättning”, säger Fredrik Engström till SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Så stora skulder har Klarnas kunder hos fogden

Läs mer: Konsumtionslån bakom stress och sömnproblem