Dagens PS

Begravningsbyrån som stal en kvarts miljon ur dödsbo

begravningsbyrån
Annickas fall är något som ingen annan ska behöva uppleva. (Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

När en älskad familjemedlem går bort, är det sista de efterlevande förväntar sig att behöva hantera bedrägerier från begravningsbyrån. Detta var dock den tragiska verkligheten för Annickas Thunbergs familj, efter hennes bortgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Annicka dog, och mitt i familjens sorg uppdagades det att en betydande summa pengar, en kvarts miljon kronor, hade försvunnit från hennes konton.

Den misstänkta gärningspersonen är den lokala begravningsbyrån Himledalen.

Man ska kunna lita på en begravningsbyrå. (Foto: Duygu Getiren / TT)

Förfalskad fullmakt

Efter Annickas död var det hennes närmaste anhöriga som började ordna med de praktiska detaljerna kring hennes begravning.

Som en del av processen började de granska hennes ekonomiska transaktioner och konton. Det var då de upptäckte att stora summor pengar saknades.

Totalt hade 250 000 kronor försvunnit från Annickas konton. Misstankarna riktades snabbt mot den begravningsbyrå som hanterade hennes dödsbo, rapporterar SVT i en granskning.

Pengarna hade tagits ut via en förfalskad fullmakt, utställd på begravningsbyråns ägare. En fullmakt där Annickas namn var felstavat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ägare dömd för tidigare stöld

Ägaren av begravningsbyrån hade Annika lärt känna under hennes promenader i området.

Det som däremot inte pratades om under promenaderna var att ägaren tidigare är dömd för stöld på 1,8 miljoner kronor ur ett dödsbo, när han ägde en städfirma för över 10 år sedan.

Via en fiktiv anhörighjälpsförening och ett falskt namn ska ägaren ha lockat till sig nya kunder, något som har fått många att känna sig lurade.

Dubbel tragedi

För Annickas familj har denna händelse varit en dubbel tragedi.

Inte nog med att de förlorat en älskad familjemedlem, har de även behövt handskas med bedrägeri och ekonomisk otrygghet mitt i sin sorg.

Familjen har uttryckt sin chock och bestörtning över att någon skulle kunna utnyttja deras situation på detta sätt, och hoppas nu att med hjälp advokater sätta företaget i konkurs och få tillbaka de stulna pengarna.

ANNONS

Denna händelse fungerar som en varningssignal för andra som befinner sig i en liknande situation. Det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och att noggrant övervaka ekonomiska transaktioner, även i tider av sorg och förlust.

Se även:

Vanligaste fraserna vi säger innan vi dör. Dagens PS

De vanligaste sakerna folk ångrar på dödsbädden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS