Dagens PS

Inflationschock slår hårt mot USA-familjer

USA familjer
Den ovanligt höga inflationen i USA gör att levnadskostnaderna ökat med nästan 1 400 kronor per månad för medelklassfamiljer. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 okt. 2021Publicerad: 07 okt. 2021

Den ovanligt höga inflationen i USA gör att levnadskostnaderna ökat med nästan 1 400 kronor per månad för medelklass-familjer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I augusti steg inflationen i USA med hela 5,3 procent jämfört med samma månad i fjol, rapporterar New York Post och konstaterar att lönerna inte hängt med i den stora inflationsökningen.

Kontentan av det är att miljontals hushåll nu har svårt att få privatekonomin att gå ihop.

Konsumtion har blivit extremt dyrt. Priserna har ökat samtidigt som pengarna blivit mindre värda på grund av inflationen.

“Jag brukade spendera 70 dollar i veckan, men plötsligt i somras märkte jag att jag inte kunde lämna butiken utan att spendera minst 120 dollar”, berättar en tvåbarnsmamma i Chicago för tidningen.

Hon gör sina matinköp med rabattkuponger hos en av de stora amerikanska butikskedjorna.

Upplevs som en extraskatt

Enligt New York Post upplever medelklass-amerikaner inflationen som “en extra skatt” i spåren av nedstängningarna under pandemikrisen.

Inflationsökningen en tung börda för många hushåll vid sidan av andra statliga utgifter och utbudsbrist.

För amerikaner med en medianinkomst på 70 000 dollar om året, cirka 615 000 kronor, har den höga inflationen gjort att de tvingas lägga 175 dollar mer i månaden (knappt 1 400 kronor) på mat, bränsle och sin bostad, enligt Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics, framgår det i artikeln.

Den amerikanska inflationen uppges vara högre nu än på 30 år och Ny Post konstaterar att den legat högt i flera månader trots löften om att den är “övergående”.

De bakomliggande faktorerna till situationen är bland annat fraktkaoset, som utlöst en varubrist.

Exakt när läget kan komma att stabiliseras till det bättre har bedömare svårt att sia om. Enligt den amerikanska tabloiden ser konsumtionsexperter för dagen inget ljus i tunneln.

Läs även: Oj, oj – vilken förvirring som råder om inflationen

Läs mer: Trendbrott: amerikanska inkomstskillnader minskar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS