Dagens PS

Oj, oj – vilken förvirring som råder om inflationen

Inflation
Inflation är ett mindre önskvärt scenario och många har teorier vad som ligger bakom och en hel del förvirring uppstår. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021

Det råder ingen tvekan om att merparten av finansmarknaden nu tror som centralbankerna att inflationen är tillfällig och övergående.

ANNONS
ANNONS

Det bästa beviset är att räntan på den amerikanska 10-åriga obligationen fallit från 1,7 till 1,3 procent.

Eldar på inflationsoron

Men det finns fortfarande ekonomer som håller fast vid att inflationen är här för att stanna och att den är värre än vad som framställs.

Diagrammet nedan från den amerikanska centralbankens egen statistikbyrå FRED – är en av många källor som eldar på inflationsoron.

Den visar den amerikanska inflationen exklusive mat och energi (de två komponenterna i inflationen som dämpat uppgången.

Inflationen förvirring

Kurvan visar en inflationsökning mot föregående år på hela 17 procent. Det är den högsta nivån, med marginal, sedan 1960-talet. En annan källa är fraktpriserna från Kina (se diagram nedan). De må vara lättare att rätta till men just nu är de skrämmande höga.

Fraktkostnaderna har sexfaldigats

ANNONS

Enligt investmentbanken BofA har fraktkostnaden till Europa och USA sexfaldigats på ett drygt år. Och kurvorna visar inga tecken på nedgång ännu.

Fraktkostnaden är en merkostnad som läggs på produkterna till slutkonsument.

Inflationen förvirring

Det optimisterna – alltså majoriteten av marknaden som tror på fallande inflation – lutar sig mot är bland annat kurvan nedan.

Den visar hur inflationen historiskt har följt oljepriset. När nu oljepriset har stabiliserats och till och med fallit något borde inflationen följa efter.

Om nu korrelationen ska bestå.

inflationen förvirring

En sak är i alla fall säker. Och det är att centralbankscheferna välden över gläds åt marknadens tro på fallande inflation. Det bästa sättet att reducera de enorma skuldbergen är just inflation.

ANNONS

Och ju längre man kan hålla räntan låg och inflationen hög desto bättre – Inflation är nämligen en utmärkt dold skatt!

Relaterade artiklar:

Rekordhög inflation skapar läge för kryptovalutor. Dagens PS

Morgans Stanley: Inflation är bra för börsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS