Aldrig tidigare har det sålts så många nyproducerade bostadsrätter som 2021. Kvadratmeterpriset har aldrig varit så högt. Det konstaterar Booli i sin senaste rapport.

ANNONS

Försäljningen av nyproducerade lägenheter har gått mycket bra och går om det tidigare rekordåret 2017, enligt Boolis senaste statistik. De flesta lägenheterna är tvåor eller treor.

Jennie Leffler, Affärsområdesansvarig på Booli Pro säger att nyproduktionsmarknaden har följt trenden som funnits för den så kallade successionsmarknaden – försäljningarna av bostäder som inte är nyproducerade.

”Dessutom har vi sett ett något lägre utbud av nyproduktion de senaste två åren, vilket sannolikt fått en positivt effekt på priserna.”

Hon säger också att nyproduktionens fasta priser kan vara ett attraktivt alternativ när andra lägenheter går för höga priser och marknaden är het.

Nyproduktion motverkar känslomässig berg-och-dal-bana

”Det blir en känslomässig berg-och-dalbana. Det kan man komma undan när man istället köper nyproduktion med fasta priser”.

Är det någon skillnad i de tendenser som finns på bostadsmarknaden i övrigt gentemot just nyproducerade bostäder?

”Målgruppen för nyproduktion behöver längre framförhållning då inflyttningstiden ofta är runt två år. Köpare som letar efter små lägenheter brukar tendera att köpa succession då de oftare har kortare framförhållning. I övrigt ser vi inga jättestora skillnader.”

Också kvadratmeterpriserna på nyproducerade lägenheter når rekordnivåer, något som Booli tror kan ha att göra med att något färre bostäder kommit till de senaste två åren. Eftersom utbudet tidigare bromsades kan det alltså finnas en uppdämd efterfrågan.

ANNONS
ANNONS

Men det är skillnader i prisbilden för nyproduktion och andra bostäder. Nyproduktionen köper du till ett fast pris som sätts av ett företag. Dessutom påverkar det att flera bostäder släpps samtidigt, menar Jennie Leffler.

Vad tror ni om utvecklingen under 2022?
”Nyproduktionen är mer trögrörlig än succession, skulle vi se en sättning på marknaden så tar det längre tid innan det slår igenom på nyproduktion. Så länge vi ser en stark successionsmarknad och ett lägre utbud av nyproduktion så kommer även nyproduktionsmarknaden att vara stark.”

Läs också:

Nytt rekord i svenska bostadsköp i Spanien [Dagens PS]
Sen avgift – så lätt kan du bli uppsagd [Dagens PS]