Dagens PS

Nobba julklapparna – må bättre

julen
Att umgås med sin familj och vänner över julen är viktigare än att shoppa dyra julklappar. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Hinna med att shoppa de där sista julklapparna. Stressen breder ut sig inför julen – under den högtid som vi ska umgås med nära och kära, vilket istället gör att vi mår sämre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många känner sig tvungna att shoppa julklappar, och det har samtidigt skapats en skön stämning för konsumenterna att shoppa i inför de kommande veckorna. Det ska vara en avslappnad miljö där de i lugn och ro ska spendera, helst så mycket som möjligt.

Dopamin utsöndras när vi shoppar

När vi shoppar mår vi ofta bra direkt efter, eftersom vi känner oss tillfreds, genom dopaminet som utsöndras i hjärnan, och som blir ett slags belöningssystem.

“Butikerna vet exakt hur de ska göra det roligt för kunderna och samtidigt tilltala dem på flera olika sätt”, säger Ann-Christine Duhaime, professor i neurokirurgi vid Harvard Medical School.

Men det är ingen långvarig lycka att shoppa julklappar. Det går snabbt över, och kan sedan leda till “ångest över alla pengar du har spenderat”, klargör Duhaime.

ANNONS

Senaste nytt

Anpassa julklapparna

För äkta julglädje behöver man kanske inte dumpa julen, men nobba tanken på den där stora högen av julklappar som ligger under granen. Tänk istället på vad julen verkligen innebär – och försök anpassa få julklappar och aktiviteter genom att göra dem mer personliga.

Varför inte gå igenom garderoben och byt klädesplagg med andra, något av ditt plagg kanske passar perfekt på din vän eller familjemedlem?

ANNONS

Julen betyder mycket för oss, särskilt för unga barn. Men det betyder inte att det måste finnas massor av dyra julklappar till hands. Barn vill hellre ha traditioner som håller i sig, där familjebanden är viktigare än vad tomten har i sin säck.

“Vad barn faktiskt vill är att det ska vara likadant varje år”, säger Duhaime.

Bryt beroendet

Problemet, för många vuxna, är även att shoppingen blir ett beroende, som visar sig på kreditkorten i slutet av året. Därför kan det vara bra att införa en shopping-detox i januari, till exempel, och sedan stegvis försöka dra ner på ovanan genom det nya året, skriver CNN.

Läs även:

Konsumtionen ökar – därför kan vi inte sluta shoppa – Dagens PS

Shoppingberoende uppmanar influencers att shoppa mindre – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS