Sju av tio som väljs till ordförandeposten i en brf är män. Det visar en undersökning som organisationen allabrf har gjort.

ANNONS

Organisationen har gått igenom olika aktiva bostadsrättsföreningar för 2021. Den visar att bara 30 procent är kvinnor. Vad gäller andra styrelseposter – som ledamot och suppleant – är ingen större skillnad. 57 procent är män och 43 procent är kvinnor.

Även om ordföranden rent juridiskt endast har utslagsröst och en sammankallande funktion så har i praktiken ordföranden en dominant ställning i många bostadsrättsföreningar, skriver Allabrf..

Mansdominans i brf bekymmersam

”Ofta talas det om vikten av jämställdhet i bolagsstyrelser, men det borde vara minst lika viktigt att belysa jämställdhet i brf:er. Bostadsrättsföreningar har stor påverkan på ekonomin samt boendemiljön för miljontals människor, här bör styrelser och boenden arbeta för jämställhet”, säger Rana Toubal, medgrundare av allabrf.se.

Hon tycker att det är bekymmersamt att kvinnor tenderar att hamna på tillbakadragna roller i BRF-styrelserna. Ett sätt att komma bort från det är att kontakta föreningens förvaltare, som ibland kan ha råd om hur man får en mer jämställd situation.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Stämma i brf – så läser du årsredovisningen [Dagens PS]
Avgifter höjs dubbelsmäll för bostadsrättsägare [Dagens PS]