Dramatiskt höjda avgifter och prisras på lägenheterna stundar enligt experter för bostadsrättsägare i tusentals bostadsrättsföreningar i landet.

ANNONS

Hampus Dahlstedt, vd på Allabrf.se, säger till Dagens Nyheter att läget är akut i närmare 4 000 bostadsrättsföreningar och att avgiftshöjningar är nödvändiga inom kort.

”Inom något eller några år tillkommer höjningar i drygt hälften av landets föreningar”, säger Hampus Dahlstedt till tidningen som skriver att månadsavgifterna riskerar att höjas med så mycket som upp till 40 procent i var fjärde bostadsrättsförening.

I flera fall måste avgifterna höjas senast 2023 och en av de mer kännbara konsekvenserna är att priserna på deras lägenheter väntas sjunka kraftigt till följd av avgiftshöjningarna.

Johan Nordenfelt på mäklarfirman Erik Olsson säger till DN att bostadsrätter kan gå ner med en halv miljon kronor i värde om avgiften höjs en tusenlapp i månaden.

Det är inflation och höjda räntor som uppges vara orsaken till de befarade avgiftshöjningarna, enligt en studie som Allabrf.se ställt samman och som redovisas i artikeln.

Markus Pålsson, affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på Sveriges bostadsrättsföreningar SBC, varnar för en dubbelsmäll för bostadsrättsägare med höga lån. Han säger också i artikeln att en del föreningar redan är på obestånd.

DN uppger att även högre driftkostnader pressar bostadsrättsföreningar.

ANNONS
ANNONS

I Sverige finns runt 27 500 bostadsrättsföreningar, framgår det.

Läs även: Bostadsrättsföreningar tvingas höja avgifter [Dagens PS]