Här är Saabtopparnas dom

Uppdaterad: 07 apr. 2017Publicerad: 07 apr. 2017
Saabs förre vd Jan Åke Jonsson och Victor Muller
Saabs förre vd Jan Åke Jonsson och Victor Muller

Sju personer har stått åtalade för ekonomiska brott i Saab Automobile före konkursen 2011.

ANNONS
ANNONS

För fem av dessa yrkade åklagarna på Ekobrottsmyndigheten på fängelse.

Men Vänersborgs tingsrätt frikänner nu samtliga åtalade på alla punkter, framgår det i domen som kom klockan 14 på fredagen.

Victor Muller, vd och styrelseordförande i det kraschade bilföretaget, och som även även hade en huvudroll i nederländska Spyker – som ägde Saab under den sista tiden – frikänns för grovt svindleri samt två fall av grovt försvårande av skattekontroll.

Jan Åke Jonsson, som var vd för Saab Automobile under många år, frias på åtalspunkterna grovt svindleri och två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt osant intygande.

Kristina Geers, chefsjurist och styrelsemedlem i Saab Automobile, frikänns av domstolen för grovt svindleri och två fall av grovt försvårande av skattekontroll samt grovt osant intygande. Liksom de övriga i Saabs toppskikt har Kristina Geers förnekat alla brottsanklagelser.

Utöver dessa tre Saabtoppar frikänns ytterligare två Saabanställda samt bolagets två revisorer.

Saab Autombilen hade 3.400 anställda när bolaget gick i konkurs. I dag drivs fabriken av svensk-kinesiska News, som har som affärsidé att tillverka elbilar.

I härvan har åklagarna bland annat tryckt på hur Victor Muller fick betalt, ett försäljningsavtal till Ukraina – som påstås vara påhittat – har varit centralt och där ska syftet ha varit att generera 30 miljoner kronor från affärsmannen Vladimir Antonov.

När det gäller svindleriet har Saab-ledningen anklagats för att ha gett en förskönande bild av företagets ekonomi, samtidigt har åklagarna hävdat att årsredovisningarna varit manipulerade.

Saabtopparnas försvarsadvokater har hela tiden varit av den uppfattningen att hela åtalet ska ogillas, vilket tingsrätten alltså hörsammar.

“Det är för mig ofattbart att ett åtal har kunnat väckas. Åtalet ska lämnas utan bifall i sin helhet”, har Victor Mullers försvarsadovokat Hans Strandberg bland annat uttalat.

Det är i skrivande stund oklart om de friande domar som Vänersborgs tingsrätt nu avkunnat kommer att överklagas av Ekobrottsmyndighetens åklagare.

MISSA INTE: Den här artikeln kan fälla Saabchefer  >

LÄS ÄVEN: Tidigare Saabtoppar åtalas för ekobrott  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS