Dagens PS

Tala är guld – så blir du ett socialt proffs

tala
Du kan bli ett socialt proffs med några enkla fraser (Foto: Pexels).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

Ordspråket “tala är silver, tiga är guld” är inte alltid något att sträva efter – här är några vänliga fraser som gör dig till ett socialt proffs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska säga i olika situationer och i många fall kanske vi väljer att inte säga någonting alls.

Det är inte alltid den bästa strategin.

Om du visar intresse och omtanke med dina medmänniskor framstår du inte bara som ett socialt proffs, du möjliggör också för att skapa och bibehålla goda relationer. Det kan du dra nytta av när du minst av allt anar – på jobbet, med affärspartners, vänner och i kärleksrelationer.

CNBC listar nio fraser som du bör börja använda varje dag:

1. “Vad jag hör att du säger är…”

Du kanske inte alltid håller med den du pratar med, men genom att uppmärksamma det den säger får du personen att känna sig hörd.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. “Du kan ha rätt, men…”

Personen du pratar med säger något som du inte håller med om. Du vill föreslå en annan teori eller förslag. Men i stället för att säga att personen har fel bör du säga “Du kan ha rätt, men kan vi testa att göra så här i stället?”

3. “Du har rätt, jag har fel”

Ska du bara säga en sak i dag så säg det här. Människor älskar att ha rätt och vi älskar också när andra osjälviskt erkänner att de har fel. Om du inser att den andra personen har rätt så säg det – du kommer att kamma hem otaliga sociala poäng, vinna respekt och förbättra relationen.

4. “Tack”

Det bästa sättet att visa tacksamhet och skapa en bra stämning är helt enkelt att säga “Tack”.

Det visar att du är artig, uppmärksam och hövlig – något som alla gillar.

ANNONS

Läs mer om det här: Enkla ordet som får relationer att hålla över 35 år

5. “Jag låter dig ta över”

Svårt att släppa kontrollen ibland? Ett sätt att visa att du litar på den andra personen är att låta den få ta över en uppgift och göra den på sitt sätt.

6. “Kan du hjälpa mig?”

De flesta av oss tycker om att få hjälpa till och är ofta villig att ge varandra ett handtag. Vad vi däremot inte gillar är att bli beordrade. I stället för att säga “Gör det här”, säg “Skulle du kunna hjälpa mig? Jag sitter lite illa till”.

7. “Vad fin du är i håret”

Alla gillar komplimanger – och att bli sedda. Visst blir du glad när någon ser och uppmärksammar att du varit oss frisören, köpt en ny skjorta eller ett par nya skor? Gör någon i din närhet på lite bättre humör i dag – ge en komplimang!

8 “Vad intressant”

Uppmärksamma det som personen sagt eller gjort, ge positiv feedback och lyft fram aspekter som du tycker är intressanta.

9. Säg ingenting alls

Om någon säger någonting oartigt eller otrevligt till dig kan det ibland vara bäst att svara med tystnad.

Att ge sig in i en ordväxling och argumentation kan försämra situationen. Var den vuxna i rummet – låt det jobbiga bara rinna av dig.

Läs även: Så blir du ett proffs på att kallprata

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS