Dagens PS

Enkla ordet som får relationer att hålla över 35 år

Relationer
Vi är bra på att säga tack på jobbet och till främlingar, men inte till våra närmaste. Foto: Esther Ann
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 23 jan. 2023

Psykologer som observerat 20 000 par i parterapi har tagit reda på hur de får relationer att hålla i 35 år eller mer. Och det visar sig att det finns en fras som alla hade gemensamt.

ANNONS
ANNONS

Varje relation är unik, med sina förutsättningar, inneboende utmaningar och personligheter som ska klicka. Men det som alla har gemensamt är att vi alla vill bli uppskattade, erkända och sedda.

Det är resultatet av 50 år av relationspsykologisk forskning, skriver nyhetssajten CNBC i en artikel skriven av två parterapeuter.

“Tack”

Det relationer håller ihop av är ordet “tack”, berättar artikeln. Detta baserat på 40 000 observationer med personer som deltagit i parterapi.

En relation som håller bygger på entusiastisk uppskattningskultur, menar USA:s psykologer som granskat datan. Relationer som håller är relationer där våra partners uppmärksammar saker som vi gör rätt lika väl som vi uppmärksammar vad vi gör fel.

Giftigt narrativ

Men det är lätt att trilla dit, och bara fokusera på vad partnern inte gör. Då skapas ett narrativ, menar CNBC, där man själv är den som gör allt jobb. Och förr eller senare börjar man tro att det är sant.

Att bryta en sådan sinnesstämning kräver att man ersätter den med något positivt alternativ, som att exempelvis ska efter positiva saker som den andra gör och säga “tack”.

Tackar andra, men inte vi älskar

Troligen säger du tack hela dagarna utan att tänka på det. Till kollegor, chefer och någon som höll upp dörren, skriver psykologerna. Men det är lätt att glömma hur viktigt ett tack är i våra intima relationer.

“För många av paren vi arbetat med, har vi sett att en person börjar en positiv spiral av uppskattning, och då blir det lättare för den andra att hoppa på och stärka den spiralen”, skriver de forskande psykologerna Dr. John Gottman och Dr. Julie Schwartz Gottman, som fokuserar på just parterapi.

94 procent relationer

De menar att man med 94 procents säkerhet kan se om en relation kommer hålla i långa loppet eller inte, baserat på bland annat denna faktor.

Psykologerna ger i sin artikel två lätta råd att följa för att skapa en positiv spiral:

  1. Studera din partner, ta anteckningar, se vad de gör och hur.
  2. Säg tack när de gör rutinmässiga sysslor, som de gör varje dag och borde göra varje dag. Inte bara “du, tack” utan snarare “tack för att du gör kaffe varje morgon, det betyder massor för mig eftersom…”

Det handlar om en inställning som bygger på att rikta sin energi till sin partner, istället för bort eller till och med mot sin partner, menar psykologerna.

ANNONS

Läs mer om relationer och life science:

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Så många svenskar får antidepressiva mediciner i Sverige

Unik metod mot cancer i blodet

Granatsplitter opererades ut ur hjärtat

Kris i sjukvården på hela jordklotet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS