Enligt ny rapport skulle den snabbt växande bristen på kompetens i techsektorn få sin lösning med fler kvinnor i branschen.

ANNONS

Det är McKinsey Digital som konstaterar detta i en ny studie.

Om den europeiska techsektorn inte löser kompetenskrisen riskerar företagen att sakna närmare fyra miljoner medarbetare år 2027, heter det.

”Behovet skulle tillgodoses om andelen kvinnor inom tech fördubblades, från 22 procent till 45 procent”, skriver McKinsey Digital i ett pressmeddelande och framhåller att EU-länderna samtidigt skulle kunna öka BNP med mellan 260 och 600 miljarder euro på kuppen.

Det kan techföretagen göra

Utmaningarna är dock flera, framgår det.

”Bland annat måste europeiska företag göra aktiva satsningar på att investera i och attrahera fler kvinnor med techkompetens”, säger Elina Mäkelä, Associate på McKinsey i Helsingfors och en av studiens medförfattare.

Fler män än kvinnor studerar i dag inom tech och per automatik är det fler män än kvinnor som går vidare inom olika techroller.

Här är fler förslag

I studien föreslår McKinsey Digital att initiativen utökas för att locka fler kvinnor till techsektorn och samtidigt bromsa tappet av kvinnor i branschen.

Där till är förslaget att mer fokus läggs på på utbildning inom de mest relevanta områdena inom tech, exempelvis maskininlärning och AI, inklusive möjligheter till omskolning.

Tidiga insatser för att få fler kvinnor att välja och fullfölja sina utbildningar inom STEM-ämnen (science, technology, engineering and mathematics).

ANNONS
ANNONS

Här kan du ta del av hela rapporten: ”Women in tech: The best bet to solve Europe’s talent shortage”.

Läs även: Enorm kompetensbrist trots tusentals högutbildade [Dagens PS]

Missa inte: Skandalbeslut stänger forskare ute – ”absurt” [Dagens PS]